Gemeente Den Haag

juni 2005
Haagse openbare scholen vanaf juli aangesloten op glasvezelnetwerk (29 juni)

Haagse scholen voor primair openbaar onderwijs kunnen binnenkort gebruik maken van een glasvezelnetwerk voor dataverkeer. De gemeente Den Haag sluit hiervoor op 1 juli 2005 een gebruikersovereenkomst af met de stichting GlasLokaal. Deze stichting zorgt ervoor dat het openbare onderwijs in totaal 67 aansluitingen heeft op een glasvezelnetwerk.

In 2004 hebben diverse schoolbesturen in Den Haag en omgeving, waaronder het bestuur van het primair openbaar onderwijs, aangegeven positief te staan tegenover een aansluiting op een glasvezelnetwerk. Scholen krijgen hierdoor een snelle internetverbinding. Bovendien ontstaat er een netwerk tussen de scholen onderling. De aansluiting zorgt zo voor een verbetering van de kwaliteit van de informatie- en communicatietechnologie (ICT) in het Haagse openbaar onderwijs. Scholen kunnen onderwijs in digitale vorm aanbieden, maar ook de digitale administratie van scholen wordt efficiënter. Daarnaast kunnen de scholen kosten besparen door organisatie van het telefoonverkeer via het netwerk, centraal beheer en door centraal hardware, applicaties en licenties in te kopen.

Om de deelname van alle Haagse scholen te stimuleren heeft de gemeenteraad eind 2004 besloten tijdelijk bij te dragen aan de kosten. De kosten voor de aansluiting op het glasvezelnetwerk bedragen maximaal 295,- per maand per aansluiting.

Een aansluiting op het glasvezelnetwerk is één van de stappen die het Haagse openbare onderwijs neemt om de ICT-toepassingen te optimaliseren. De ICT-basisinfrastructuur is nog niet op alle scholen op orde en de onderwijsinhoudelijke visie op ICT-gebruik moet nog verder worden ontwikkeld. Het primair openbaar onderwijs kan daarom een financiële bijdrage aanvragen bij de gemeente voor een extra ICT-stimulans. Dit geldt ook voor de overige besturen voor het primair onderwijs in Den Haag.