Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 1 juli 2005

Plaatsing bijzonder roggeverblijf in Dierenrijk Europa Roggen en haaien om te aaien

Na eerdere aankondigingen is het dan eindelijk zover. Vandaag wordt tussen 12.00 uur en 14.00 uur een zeven meter breed en vier meter lang roggeverblijf geplaatst in Dierenrijk Europa. In dit ruime bassin zijn medio juli roggen en hondshaaien te bewonderen. Dierenrijk Europa is hiermee een aparte attractie rijker. Het is in deze vorm de derde in Nederland. In dierentuinen zijn dieren over het algemeen enkel te bekijken, maar dit roggeverblijf zal binnen korte tijd een heuse interactieve beleving zijn. Bezoekers kunnen de vissen namelijk aaien en de roggen en haaien vinden dit maar al te lekker.

Vanmiddag tussen 12.00 uur en 14.00 uur zal door een grote vrachtwagen een bak voor 30 kb zout water afgeleverd worden bij Dierenrijk Europa. Het wordt het verblijf voor roggen en hondshaaien. Er komt een overkapping over de bak en er wordt een filterinstallatie geplaatst. Bezoekers kunnen vanaf half juli de vissen bewonderen vanuit verschillende hoeken. Zo kan men ze door een raam onder water zien zwemmen. Maar dat is nog niet alles. Bezoekers kunnen de roggen en hondshaaien ook aaien.

Roggen aaien is een leuke en aparte ervaring. Het is volkomen veilig en de vissen aaien geeft een speciaal gevoel. "Het is een stroef, maar toch ook weer glad gevoel. Ik kan het eigenlijk niet uitleggen", zegt hoofd dierenverzorging Alfred Melissen. De vissen vinden het ook geen probleem om geaaid te worden. Soms zullen ze zich zelfs omdraaien om ook hun buik aan te bieden. Alfred: "Roggen en hondshaaien zien het aaien als een alternatieve manier van schuren over de bodem. Dit als onderhoud van de huid om parasieten af te schuren".

Voederpresentaties
Dagelijks gaat het er vrolijk aan toe in Dierenrijk Europa. Als de verzorgers de dieren hun maaltijd geven, kan de bezoeker alles aan ze vragen. Vooral bij de pas geboren dieren is dat erg vertederend om te zien. Wat voor voedsel krijgen de dieren? Houden ze ook van een lekkere snack tussendoor? Terwijl de verzorgers antwoord geven, zijn de dieren extra goed zien.

Reis door zeven Europese gebieden
Dierenrijk Europa heeft een uniek thema, namelijk 'Europa'. De bezoeker maakt er een wandeling door zeven Europese gebieden en maakt kennis met de leukste en lelijkste dieren van ons continent. In het park woont een groot aantal verschillende Europese diersoorten zoals wolven, bruine beren, zeehonden, lynxen, wisenten en ijsberen. De reis gaat door het Cultuurlandschap met beverratten naar het Oerbos met dieren zoals de nieuwe Europese wilde kat, edelherten en wilde zwijnen. Vervolgens beklimt men de Alpen waar men steenbokken ziet klauteren of bruine beren kan ontmoeten. Daarna komt men in Het Hoge Noorden waar ijsberen en de rendieren wonen. In het Strand & Zee gebied zwemmen zeehonden en leven diverse watervogels. In het Moeras komt men otters en bevers tegen. In het laatste themagebied Het Mediterrane Zuiden ontmoet de bezoeker onder andere de berberaap die leeft op de rots van Gibraltar.

Speelplezier op en rond de Brabantse hoeve
Bij deze boerderij kan men heerlijk ontspannen op het terras of binnen genieten van Brabantse gezelligheid en lekkernijen. Voor kinderen zijn er verschillende speeltuinen. Naast de grote, gethematiseerde boerderijspeeltuin is er ook nog een spannende indoorspeeltuin waar de kinderen kunnen spelen als het weer niet mee zit.

Voor meer informatie over Dierenrijk Europa kan men bellen met: 0492-668240 of kijken op www.dierenrijkeuropa.nl.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht