Gemeente Langedijk


Grondwerk voor nieuwe begraafplaats begint

01 juli 2005

Zoals waarschijnlijk bij velen bekend zal zijn wordt in Zuid-Scharwoude, op het braakliggende terrein tussen de Langebalkweg en de Potjesdam, een nieuwe begraafplaats gerealiseerd.

Voordat de definitieve inrichting kan beginnen, zal eerst het grondwerk met bijkomende werkzaamheden worden uitgevoerd. Dit betekent dat er op het terrein veel grond verplaatst gaat worden en een grote hoeveelheid zand van elders wordt aangevoerd. Het zand wordt met vrachtwagens aangevoerd via een tijdelijke inrit aan de Langebalkweg, direct ten westen van het aanwezige tankstation. De werkzaamheden beginnen over een week, begin juli. De planning is dat het werk voor het eind van het jaar is afgerond. De begraafplaats is nodig wegens ruimtegebrek op de andere begraafplaatsen in Langedijk.

Parkachtig

De nieuwe algemene begraafplaats is nodig, omdat de huidige begraafplaatsen in Langedijk beperkte uitbreidingsmogelijkheden hebben. De bevolkingscijfers geven aan dat er meer capaciteit nodig is in de nabije toekomst. De nieuwe begraafplaats krijgt een omvang die voldoende moet zijn voor de komende vijftig jaar. Het geheel zal in fasen worden aangelegd. Het wordt een parkachtige omgeving, ingetekend door landschapsarchitect Sylvia Karres. Het ontwerp combineert de behoefte aan openheid van een park met de behoefte aan beslotenheid. Daarom zijn er wandelpaden, diverse waterpartijen en laagbegroeide delen met uitzicht naar de omgeving. En meer besloten groen met ruimte voor bezinning in de nabijheid van de graven.