Novib

Witte banden voor het eerst in Nederland

Op Festival Mundial dit weekend in Tilburg zijn voor het eerst in Nederland witte banden te koop. Miljoenen mensen dragen deze witte banden, het wereldwijde symbool tegen armoede. Op deze manier steunen zij de campagnes voor het halveren van de armoede in de wereld. Wereldwijd zijn campagnes van start gegaan onder de noemer âA Global Call to Action Against Povertyâ.

Nederland sluit bij deze internationale beweging aan die zich in zet om de millenniumdoelen te halen. Deze doelen zijn in 2000 afgesproken tussen 189 landen in de wereld en moeten ervoor zorgen dat vóór 2015 extreme armoede in de wereld is uitgebannen. In Nederland voert het Nederlands Millenniumdoelen Platform vanaf 1 juli actief campagne om mensen te informeren over deze doelen en herinneren de Nederlandse regering aan de afspraken die in 2000 zijn gemaakt. Festival Mundial staat geheel in het teken van de millenniumdoelen.

Op vrijdag 1 juli gaat de Nederlandse campagne âMaak het waar. Armoede de wereld uitâ officieel van start. Op vrijdagochtend om 9.30 uur op het plein in Den Haag neemt premier Balkenende een witte band en een petitie in ontvangst van meer dan 35 maatschappelijke organisaties die in het Nederlands Platform Millenniumdoelen zijn vertegenwoordigd. Ook is de Hofvijver gehuld in witte reddingsbanden en loopt het âMaak het waar-teamâ rond in Den Haag om informatie te geven en witte banden te verkopen.

Witte banden zijn verder te koop in de Fair Trade Winkels, de Wereldwinkels en via de website www.maakhetwaar.nl. Bron: Maak het waar, 17 juni 2005