Een ander soort inspraak
Presentatie Buurtvisie NieuwmarktAMSTERDAM, 20050629 -- Hoe betrek je burgers bij het bestuur als de vertrouwde inspraak- en informatie-avonden steeds hetzelfde publiek trekken? Hoe ontdek je de opvattingen van bewoners over de toekomst van hun buurt? De buurtvisie wordt steeds vaker ingezet als instrument dat een antwoord geeft op dit soort vragen, nu ook in het Amsterdamse stadsdeel Centrum. Daar wordt donderdag 30 juni de Buurtvisie Nieuwmarkt gepresenteerd, tijdens een zitting van de stadsdeelraad in de raadszaal van het stadhuis.
De buurtvisie is er gekomen op initiatief van een groep bewoners van de Nieuwmarktbuurt en met financiële ondersteuning van het stadsdeel. De bewonersgroep gaf een onafhankelijk onderzoeksinstituut opdracht om te documenteren wat verschillende soorten bewoners te zeggen hadden over de toekomst van hun buurt, met name wat betreft bevolkingssamenstelling, openbare ruimte, veiligheid en leefbaarheid, horeca en toerisme, verkeer en voorzieningen. Bewoners en ondernemers, gevestigden en nieuwkomers, allochtonen en autochtonen, ouderen en kinderen gaven hun mening. Wat treft is de liefde voor de buurt die alle groepen koesteren, de waardering voor de gemengde samenstelling en de manier waarop de Nieuwmarktbewoners erin slagen om tegenstellingen te verzoenen. Maar die tegengestelde belangen maken de buurt ook kwetsbaar. Bestuurders en beleidsmakers moeten behoedzaam manoeuvreren om het evenwicht niet te laten doorslaan naar de een of andere kant. Een breekbaar evenwicht, de titel van het document, laat daardoor zien hoe een Amsterdamse buurtvisie met simpele middelen kan dienen als bouwsteen voor beleid en een duidelijke stem kan geven aan een uiteenlopende buurtbevolking. Dit nieuwe instrument kan daardoor ook voor andere buurten gebruikt worden door een stadsdeelbestuur dat de betrokkenheid van alle burgers wil vergroten.
De bewonersraad Nieuwmarkt biedt Een breekbaar evenwicht; Buurtvisie Nieuwmarkt 2005 aan op 30 juni om 20.00 uur, in de Raadszaal van het Stadhuis.
Ingezonden persbericht