Gemeente Sluis

Elderschans op 30 juni

PERSBERICHT - 20 juni 2005

EXCURSIE OP DE ELDERSCHANS OP 30 JUNI

Op 30 juni aanstaande wordt een excursie georganiseerd op de Elderschans te Aardenburg. Tijdens de excursie zal het een en ander verteld worden over de geschiedenis van de schans en de natuur- en landschapswaarde van het terrein. De excursie vindt plaats in het kader van 2005 Jaar van het Kasteel en wordt georganiseerd door de Stichting Landschapsbeheer Zeeland, in samenwerking met de gemeente Sluis.

De Elderschans werd aangelegd in 1604 na de verovering van Aardenburg door Prins Maurits. Het is genoemd naar het dorpje Heille of/en naar het riviertje de Ee. Vanuit de schans kon de westelijke toegang van de stad en de haven gemakkelijk worden bewaakt. Bovendien beveiligde het samen met de Kruisdijkschans en de Krabbeschans de verbindingsweg tussen Aardenburg en Sluis.
Op de schans stonden enkele gebouwtjes. Het kruithuis was later in gebruik als woonhuis. Op 27 november 1657 werd daar een zogeheten Wanschepsel geboren, een Siamese tweeling. De vader was een soldaat, Lieven Wesselinck. De moeder droeg de opvallende naam Jacquemijntje Al-de-werelt. Of de tweeling dood geboren is of niet lang na de geboorte stierf weten we niet. Het lijkje werd onderzocht door dokter Louis de Bils, destijds de baljuw van Aardenburg en, op zijn zachtst gezegd, een omstreden man in de geschiedenis van de Nederlandse geneeskunde.
Op het einde van de 17e eeuw werd de schans ontmanteld. In de 19e eeuw werd de schans gekocht door de burgemeester van Aardenburg mr. Pieter Hennequin. Hij legde op de schans een buitenplaats aan met enige gebouwtjes, een landhuis (het Kasteeltje) en een landgoed. Tijdens de bevrijding in 1944 werd het landhuis door granaatvuur getroffen. De zuidvleugel is na de oorlog ingrijpend verbouwd.

Het Kasteeltje is particulier eigendom, maar wordt voor de excursie voor de gelegenheid door de eigenaaar opengesteld. In het park rondom het huis zijn delen van de 17e eeuwse wallen en grachten nog steeds zichtbaar. Dominerend is echter het 19e-eeuwse parkbos, dat (sinds 1950) eigendom is van de gemeente Sluis. Het parkachtige karakter dreigt echter steeds meer verloren te gaan. De landschappelijke en ecologische waarden van het terrein zijn uniek voor Zeeuws-Vlaanderen. Behalve een bezoek aan het gebouw staan daarom een rondgang met toelichting door het terrein op het programma.

Het Jaar van het Kasteel in Zeeland wordt mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Provincie Zeeland en de Nederlandse Kastelenstichting en gecoördineerd door de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland.

De excursie op 30 juni op de Elderschans begint om 19.00 uur en start bij het Kasteeltje, Herendreef 61. Het einde is voorzien rond 21.00 uur. Er is parkeergelegenheid tegenover de tennisbaan. De deelname is gratis. Belangstellenden moeten zich wel aanmelden vóór 29 juni op tel. 0113-230936 of via mail: info@slz.landschapbeheer.nl
---

Voor nadere inlichtingen:
Gemeente Sluis, Voorlichting, tel. 0117 457 123