Nederlandse Vereniging van Journalisten

Brandbrief NVJ aan Tweede Kamer
inzake de publieke omroep

Aan de leden van de Tweede Kamer

29 juni 2005

L.s.,

Het 24 juni jl. bekend gemaakte besluit van de staatssecretaris inzake een herstructurering van het publieke bestel heeft in de visie van de Nederlandse Vereniging van Journalisten een aantal ongewenste gevolgen, die bij een eerste plenaire bespreking in de Tweede Kamer aan de orde gesteld zouden moeten worden.

Wij doelen hiermee op de volgende zaken:

- Met de expliciete opdracht om meer geprofileerde programma's te gaan maken worden succesvolle en efficiënt werkende samenwerkingsprojecten op radio, tv en internet onmogelijk gemaakt.

- Actualiteitenrubrieken op radio en tv vereisen continuïteit en onafhankelijkheid. Het verdelen van deze opdracht over meer dan 10 verschillende omroepen heeft versnippering van budgetten tot gevolg. Voorts moet voor een minder sterke positie voor de publieke omroep als geheel worden gevreesd.

- De opheffing van de NPS en verdeling van de voor NPS bedoelde gelden over de verschillende omroepen heeft tot gevolg dat veel NPS-programma's en NPS-co-producties niet voortgezet dreigen te worden.

- de gepresenteerde plannen staan voor wat betreft radio haaks op de reeds ingezette succesvolle weg die daar reeds zichtbaar is.

De nu voorliggende plannen zouden dan ook op de volgende onderdelen amendering verdienen:


1. Zorg dat NPS-producties en co-producties behouden blijven voor het publieke bestel door de NPS als werkmaatschappij onder de vleugels van de publieke omroep/ NOS te laten voortbestaan.


2. Zorg dat samenwerkingsinitiatieven binnen de publieke omroep niet alleen mogelijk blijven, maar juist aangemoedigd worden.


3. Zorg voor een duidelijker wettelijk omschreven en ingevulde verplichting voor de formulering van redactiestatuten voor alle omroepen. Een opdracht tot verdere profilering en het toelaten van maatschappelijke organisaties kan snel leiden tot doelgroepenprogramma's en afhankelijke journalistiek. Een christelijke, islamitische of socialistische Allerhande in radio- of tv-vorm lijkt ons niet de taak van de publieke omroep.


4. Programma's en hun makers dreigen speelbal te worden van de voorgestelde herverdeling van omroepgelden. Zorg voor duidelijke garanties om te waarborgen dat waardevolle programma's en makers niet het eerste slachtoffer worden van de herstructurering van de omroep.

Tot een nadere toelichting zijn wij gaarne bereid.

Hoogachtend,

Kees Schaepman
Voorzitter NVJ

Thomas Bruning
Plv. algemeen secretaris NVJ

Vladimir Bartelds
Voorzitter sectie omroep NVJ