Gemeente Sint-Michielsgelstel


29-06-05
Uniek project over het stellinggebied rondom s-Hertogenbosch gestart Op 30 juni brengen acht gemeenten en twee waterschappen De Meierij in stelling. Onder een gezamenlijke paraplu voeren zij de komende jaren plannen uit in het Stellinggebied rondom s-Hertogenbosch. Het doel van De Meierij in stelling gebracht is om de militair-historische betekenis van de stelling onder de aandacht van het publiek te brengen en de toeristische mogelijkheden in het gebied uit te dragen.

De Meierij vormde in de afgelopen acht eeuwen menigmaal het decor voor oorlog en strijd. Sporen van dat militaire verleden zijn nu nog overal in dat landschap te vinden. Vaak zijn ze verscholen en amper herkenbaar. Het bijzondere samenwerkingsproject 'De Meierij in stelling gebracht' wil dat historische verhaal opnieuw zichtbaar en beleefbaar maken.
Behoud verleden én vormgeving van de toekomst
Om dit te kunnen bereiken hebben acht gemeenten (Boxtel, Haaren, 's-Hertogenbosch, Heusden, Lith, Maasdonk, Sint-Michielsgestel, Vught en de twee waterschappen Aa & Maas en De Dommel) de koppen bij elkaar gestoken. Dit unieke samenwerkingsverband moet ervoor zorgen dat behoud van het verleden én de vormgeving van de toekomst in een groter ruimtelijk kader worden geplaatst. Alleen door gezamenlijk te opereren kan de Meierij weer in stelling worden gebracht. Inmiddels is in het kader van de Regeling Projectsubsidies Belvedere een subsidieaanvraag ingediend. Met een toegekend bedrag van 70.000 euro in de categorie 'Kennis' is het project nu werkelijk van start gegaan.

Concrete projecten
Een belangrijke rol binnen het project is weggelegd voor het bundelen en uitwisselen van kennis en informatie. Andere projecten richten zich op herstel van onderdelen van de Stelling van 's-Hertogenbosch. Zo zal de gemeente 's-Hertogenbosch begin 2006 een start maken met de reconstructie van fort Anthonie langs de Vughterweg. Waterschap De Dommel en de gemeente Haaren werken aan ideeën om de Essche Stroom ter hoogte van Esch opnieuw te laten meanderen, waarbij dan tevens de reconstructie van oude dijken aan bod komt. En de gemeente Sint-Michielsgestel wil een deel van Keerdijk tussen Den Dungen en Sint-Michielsgestel, ooit gebruikt bij het beleg van 's-Hertogenbosch in 1629, in ere herstellen.