Archief Kadaster Limburg naar Maastricht
Onderzoek naar geschiedenis van onroerend goed nu eenvoudigerMAASTRICHT, 20050624 -- Op 30 juni vindt in het Regionaal Historisch Centrum Limburg te Maastricht een historische gebeurtenis plaats. Kadaster Zuid, met o.a. een vestiging in Roermond, draagt op die dag een belangrijk deel van zijn archief over aan het RHCL. Het betreft de volledige kadastrale administratie van de provincie Limburg uit de periode van 1840 tot 1989. Dat is de tijd vanaf de oprichting van het Kadaster tot de invoering van automatisering bij het Kadaster zelf.
Het archief beslaat in totaal ruim 315 strekkende meter. Deze aanwinst voor het RHCL is voor een brede groep historici, genealogen en gewone huizenbezitters interessant omdat niet alleen de kadastrale leggers maar ook de daarbij onmisbare toegangen zoals de "naamwijzer" (waarin per eigenaar verwezen wordt naar de juiste legger) en het "register 71" (waarin per perceel verwezen wordt naar de juiste legger) worden overgedragen.
Gewapend met deze gegevens is het mogelijk om bijna 150 jaar geschiedenis van een perceel, een huis, een fabriek, een stuk bos of een braakliggend terrein uit te zoeken tot 1840. Voor wie de geschiedenis van zijn eigen huis wil uitzoeken, vormen deze kadastrale leggers met bijbehorende ingangen een eerste en onmisbare schakel. Maar het archief biedt veel meer mogelijkheden tot historisch onderzoek. Zo kan bijvoorbeeld ook per eigenaar het totale grondbezit gereconstrueerd worden.
Het Kadaster heeft deze indrukwekkende hoeveelheid gegevens ook laten digitaliseren. Dat resulteerde in maar liefst 350 DVD's die eveneens worden overgedragen. Het onderzoek wordt hierdoor aanmerkelijk vergemakkelijkt doordat het tijdrovende doorploegen van zware en onhandige papieren registers vervangen wordt door raadpleging via het computerscherm.
Tot nu toe konden de kadastrale gegevens alleen bij het Kadaster zelf worden opgevraagd. Vanaf 15 juli kunt u hiervoor nu ook zelf terecht bij het Regionaal Historisch Centrum Limburg aan de Pieterstraat 7 te Maastricht.
Omdat het werken met kadastrale registers bepaald niet makkelijk maar wel goed te leren is, ontwikkelt het RHCL momenteel een workshop waarin geïnteresseerden kunnen leren hoe zij snel en efficiënt hun weg kunnen zoeken in ruim 1.400 gigabite aan kadastrale gegevens.
Ingezonden persbericht