Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Zoetermeer, 29 juni 2005

Inzameling lege batterijen neemt enorme vlucht

De inzameling van lege batterijen heeft in 2004 een enorme vlucht genomen. Maar liefst 80 procent van de afgedankte batterijen in Nederland werd ingeleverd. Ten opzichte van 2003, toen 74 procent werd ingezameld, betekent dit een stijging van maar liefst zes procentpunten. Daarmee loopt uitvoeringsorganisatie Stibat (Stichting Batterijen) ruimschoots voor op de doelstelling. Met het ministerie van VROM was afgesproken dat dit percentage eind 2007 zou worden bereikt.

De inzamelresultaten staan in het Stibat jaarverslag over 2004 dat vandaag is gepresenteerd tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van de uitvoeringsorganisatie. Het jaarverslag heeft als thema 'Groei' meegekregen. Deze groei komt niet alleen tot uitdrukking in de stijging van het inzamelpercentage. In de afgelopen tien jaar is de stichting er ook in geslaagd consumenten ervan bewust te maken dat zij met het inleveren van lege batterijen het milieu een goede dienst bewijzen.

Vorig jaar heeft Stibat veel aandacht besteed aan een betere serviceverlening in de richting van de consument, onder meer door meer inleverpunten voor lege batterijen te creëren. Daarnaast is de publiciteitscampagne geïntensiveerd. De radiospotjes zijn vervangen door televisiecommercials, waardoor de bekendheid van de landelijke campagne bij de consument flink is toegenomen. Bovendien droegen diverse inzamelprojecten en speciale grote stedenacties bij aan de groei van het aantal ingezamelde lege batterijen.

Top drie provincies 2004
In 2004 is er in Nederland totaal 2.489 ton batterijen ingezameld. Dat is gemiddeld 153 gram per inwoner. De drie provincies die het beste scoren, zijn: Friesland, met een gemiddelde van 276 gram per inwoner, Drenthe met 259 gram en Noord-Brabant met 231 gram.

11.000 inleverpunten
Voordat Stibat in 1995 werd opgericht, vond inzameling van batterijen plaats via onder meer gemeentedepots, milieustraten en chemokarren. Sinds 1995 zorgt Stibat voor aanvullende inzameling via supermarkten, winkels met huishoudelijke en elektronische artikelen, speelgoed, foto- en telefoonapparatuur en bouwmarkten. Ook is een inzamelproject voor basisscholen opgezet. Stibat heeft tot op heden circa 11.000 inzamelpunten gecreëerd.

Opbrengst recycling
Alle ingezamelde batterijen gaan naar het landelijke sorteercentrum van Stibat, waar ze naar type en chemische samenstelling worden gesorteerd. Voor de milieuvriendelijke recycling van de batterijen maakt Stibat gebruik van gespecialiseerde bedrijven in West-Europa.

Hoge doelstelling voor komende tien jaar
Met de nieuwe Europese batterijenrichtlijn wordt de lat voor de inzameling nog hoger gelegd. Stibat verwacht de komende tien jaar het inzamelgewicht te moeten verdubbelen om aan de doelstelling te kunnen voldoen.