Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 28 juni 2005

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 28 juni 2005. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Risicokaart in najaar 2005 op internet (vraag nr. 1960)Elf SP-statenfracties hebben onderzoek gedaan naar de voortgang van de Risicokaarten. Naar aanleiding daarvan is het rapport 'Van de kaart' verschenen. De statenfractie van de SP van Zuid-Holland vraagt aan GS wanneer de Risicokaart online is. GS antwoorden dat de kaart van Zuid-Holland naar verwachting in het najaar wordt gepubliceerd op internet. In de maanden daarna wordt de kaart verder ingevuld door gemeenten en het Rijk. Tevens vraagt de SP of de risicokaart informatie verschaft over milieuvergunningen. GS leggen uit dat de Risicokaart informatie geeft per object, waarbij aangegeven wordt of het Rijk, de provincie of de gemeente bevoegd gezag is. Als er milieuvergunningen zijn uitgegeven, worden de registratienummers van de vergunningen getoond. Na publicatie van de Risicokaart kunnen burgers vragen stellen (via e-mail of een speciaal telefoonnummer) bij de Helpdesk Risicokaart. Deze is nu al voor gemeenten beschikbaar.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Discussienota basiskwaliteit ruimtelijke ontwikkeling In verband met de Nota Ruimte en de nieuwe Wet ruimtelijke ordening is, op verzoek van Provinciale Staten (PS), een discussienota opgesteld over basiskwaliteit in de ruimtelijke ontwikkeling. Deze nota moet aan politici (en ambtenaren) meer inzicht en houvast geven in de ingewikkelde materie van de ruimtelijke ordening.De discussienota wordt op 7 september in de Statencommissie Ruimte & Wonen besproken.

Afsprakenkader Hoekse Waard Voor de uitwerking van het Afsprakenkader Hoekse Waard, waarover tussen de provincie en de gemeenten een jaar geleden overeenstemming is bereikt, is een programma opgesteld. Daarin zijn de verantwoordelijkheden van de provincie en de Hoekse Waardgemeenten vastgelegd.Het afsprakenkader voorziet in de aanleg van 180 hectare bedrijventerreinen voor de bovenregionale behoefte met bijbehorende woningbouw en 50 hectare voor de concentratie van glastuinbouw in de eigen regio. Het gaat om 3000 à 4000 woningen die behoren bij de nieuwe bedrijventerreinen en 1000 woningen voor de eigen regio. De bebouwing vindt plaats in de noordelijke rand, de rest van de Hoekse waard is door de Tweede Kamer aangewezen als nationaal landschap.

Discobus laten rijden(vraag nr. 1959)GS nemen aan dat het Stadsgewest Haaglanden en de HTM en Connexxion een oplossing vinden voor het laten rijden van een nachtbus tussen Leidschendam en Zoetermeer. Het Stadsgewest Haaglanden is in dit geval de bevoegde instantie en niet de provincie Zuid-Holland.Dat antwoorden GS op vragen van het SP-statenlid Vermeulen. Hij had vernomen dat er geen nachtbus ging rijden tussen Leidschendam en Zoetermeer, omdat Zoetermeer niet onder de rijzone van de HTM valt.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Deelname in WarmtebedrijfGS willen voor 2 miljoen euro deelnemen in het Warmtebedrijf. Dit bedrijf gaat zich in eerste instantie richten op warmtelevering vanuit de Shell Raffinaderij en de AVR naar woningen in Hoogvliet en Rotterdam-Zuid. Het bedrijf zal hierin ruim 100 miljoen euro investeren. Zo kunnen 50.000 woningen of vergelijkbare oppervlakten van warmte worden voorzien. De warmtedistributie zal worden verzorgd door de energiebedrijven Eneco en Nuon.Lees het hele persberichtGS willen meer weten over cultureel beleggen(vraag nr. 1958)GS hebben belangstelling voor de mogelijkheid van cultureel beleggen. Dat antwoorden zij op vragen van het SGP-Statenlid Freeke. Hij attendeerde GS op het voorbeeld van de Kunsthal in Rotterdam, die in samenwerking met ING en Deloitte bezig is met de oprichting van een cultureel beleggingsfonds. Dat fonds heeft het karakter van een revolving fund: zodra een tentoonstelling geld oplevert, vloeien die inkomsten terug in het fonds. Bij gebleken succes van het project Kunsthal Rotterdam zullen GS laten uitzoeken, of een dergelijke regeling ingezet kan worden binnen de provincie Zuid-Holland. De provincie zou hierbij dan initiator kunnen zijn, maar geen deelnemer.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Provincie werkt aan verbeteren externe veiligheidDe provincie Zuid-Holland is samen met de partners in de regio begonnen met het opstellen van een programma om de structurele uitvoering van het externe veiligheidsbeleid een flinke impuls te geven. Hiertoe ontvangt de provincie tot en met 2010 jaarlijks ¤6.145.000,- van het Rijk.De externe veiligheid richt zich op het verbeteren van veiligheid buiten inrichtingen en transportassen waar gevaarlijke stoffen aanwezig zijn.GS hebben besloten, op welke manier ze dat bedrag over de verschillende activiteiten en regio's zullen verdelen. Daarnaast zijn er doelen gesteld voor de periode tot 2010, voor de verschillende terreinen waar de externe veiligheid verbeterd moet worden. Dit om binnen de hele provincie de uitvoering van externe veiligheidstaken op een gelijk niveau te brengen. Bij de formele indiening van het provinciaal programma eind dit jaar zal de provincie een informatietraject starten.

Provinciaal Restauratie Uitvoeringsprogramma 2005-2010 vastgesteldGS hebben het Provinciaal Restauratie Uitvoeringsprogramma (PRUP) 2005-2010 vastgesteld. Aan de hand van het PRUP wordt de rijkssubsidie voor restauratie van monumenten in gemeenten met minder dan 100 monumenten, door de provincie verdeeld. Er zijn 117 prioriteiten ingediend voor een totaalbedrag van ¤4.294.423,55.Omdat het Rijk werkt aan een nieuwe regeling voor monumentenzorg, willen GS alleen bestaande plannen voor restauraties nog uit het PRUP financieren. Op basis daarvan zijn 62 prioriteiten goedgekeurd. Het gaat om een bedrag van ¤1.539.237,-Eigenaren van monumenten kunnen nu subsidieaanvragen indienen.

Geen goedkeuring herziening bestemmingsplan Hendrik-Ido-Ambacht GS hebben geen goedkeuring gegeven aan een herziening van een bestemingsplan van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. De herziening moet de bouw van de Vinexwijk De Volgerlanden-Oost mogelijk maken. Uit onderzoek van de Milieudienst Zuid-Holland Zuid blijkt dat voor dit gebied het 24-uurs gemiddelde voor fijn stof te vaak wordt overschreden.In het Besluit luchtkwaliteit staat dat het 24-uurs gemiddelde voor fijn stof in 2005 maximaal 35 keer mag worden overschreden. Uit het onderzoek van de Milieudienst blijkt dat het 24-uurs gemiddelde voor De Volgerlanden 43 tot 57 keer zal worden overschreden in 2005. Lees het hele persberichtVaststelling subsidieregelingenVoor elk van de regelingen geldt dat u ze (binnenkort) kunt vinden op het subsidieportaal van www.zuid-holland.nl,op de homepage onder 'subsidies'.

1. Subsidieregeling VrijetijdDit betreft een nieuwe subsidieregeling die 1 juli in werking treedt. Op basis van de beleidsnotitie Agenda Vrije Tijd 2006-2010 is het Hoofdstuk Vrije Tijd van de Algemene SubsidieVerordening vastgesteld door Provinciale Staten. Dat is de basis voor deze subsidieregeling. 2. Subsidieregelingen Samenleving en CultuurDe gewijzige subsidiereglingen Samenleving en Cultuur treden op 1 juli 2005 in werking. De teksten zijn sterk vereenvoudigd en gewijzigd door de Regionale Agenda's Samenleving. 3. Subsidieregeling Economische ZakenOp 1 juli 2005 treedt de gewijzigde subsidieregelling Economische Zaken in werking.De wijzigingen leiden tot een directere koppeling tussen het geformuleerde beleid en de uitvoering, door middel van de subsidieregeling.4. Subsidieregeling MilieuOp 1 juli 2005treedt de gewijzigde subsidieregeling Milieu in werking. Een van de wijzigingen is dat het subsidieplafond voor milieustimuleringsprojecten is verdeeld in een maximum voor activiteiten gericht op bedrijventerreinen en glastuinbouw (¤325.000,-) en een maximum voor het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling (¤300.000,-).5. Subsidieregling Groene RuimteOp 1 juli 2005 treedt de gewijzigde subsidieregeling Groene Ruimte in werking. Daarin wordt de mogelijkheid geopend dat de provincie Zuid-Holland subsidie verstrekt aan natuur en recreatieschappen (waar de provincie zelf in participeert) op voorwaarde dat het desbetreffende schap zelf voor 70 procent bijdraagt in de kosten.

Subsidie voor restauratie Arsenaal 1830Staatsbosbeheer krijgt ¤1.250.000,- subsidie voor de voltooiing van de restauratie van het poortgebouw en de restauratie van zowel Arsenaal 1830 van fort Wierickerschans in Bodegraven, als de oostelijke poterne (verbindingsweg). Een miljoen van dit bedrag zal als voorschot worden verstrekt. PS gingen al op 25 mei akkoord met de subsidieverlening.

Toegekende Subsidies- De gemeenten Westland en Midden-Delfland ontvangen een subsidie van ¤591.282,- voor het project Tussen Kust en Kunst II, voor de periode 2005-2008.- De Stichting Rotterdam Verkeert ontvangt een subsidie van ¤5.000,- voor het project Homoseksueel en lesbisch zijn in de provincie Zuid-Holland- Het stadsgewest Haaglanden ontvangt een projectsubsidie van ¤197.304,- voor de versterking van het algemeen en preventief jeugdbeleid.- De stadsregio Rotterdam ontvangt een subsidie van ¤233.639,- voor de versterking van het algemeen en preventief jeugdbeleid.- Arriva ontvangt een subsidie van ¤147.911,- voor de verbetering van de sociale veiligheid in het openbaar vervoer in de Drechtsteden, Alblasserwaard en de Vijfherenlanden- Het regiobestuur Zuid-Holland Zuid ontvangt een subsidie van ¤40.000,- voor het project Aanpak stageproblematiek.

Last onder dwangsomBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen. In onderstaande gevallen is een last onder dwangsom opgelegd:- Aan Cerexagri BV/Arkema is een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van diverse artikelen uit de Wet Milieubeheer.- Aan de volgende bedrijven is een last onder dwangsom opgelegd wegens niet handelen volgens het Besluit verplicht bodemonderzoek bedrijfsterreinen: Vis Baggerwerken te Ouderkerk aan de IJssel; Garage en transportbedrijf Neleman BV te Nieuwerkerk aan den Ijssel; Boba Cars te Driebruggen; Autobedrijf Kreffer te Gouda.- Aan BAM Wegen BV zijn lasten onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van vergunningsvoorschriften uit de Wet Milieubeheer.- Aan zwemgelegenheid Elysium te Bergschenhoek zijn lasten onder dwangsom opgelegd in verband met overtreding van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden.