NPI: reactie politie op rapport commissie Leemhuis

30.06.2005 / 14:30 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nederlands politie instituut

Het Korpsbeheerdersberaad (Kbb) en de Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) hebben kennis genomen van het evaluatierapport van de Stuurgroep Evaluatie Politieorganisatie. De commissie constateert dat de politie sinds 1994 aan slagkracht en innovatiekracht heeft gewonnen, en dat er één soort politie is ontstaan. Tegelijkertijd constateert de stuurgroep dat het noodzakelijk is om een aantal zaken op het gebied van het beheer op landelijke schaal aan te pakken, zoals ICT.

Kbb en RHC delen deze opvatting. Bij de opstart van de 26 politiekorpsen in 1994 was het de opdracht om 25 regionale korpsen en het KLPD te bouwen uit 148 gemeentelijke korpsen en het Korps Rijkspolitie. In die opdracht zijn de korpsen geslaagd. Ondertussen heeft de snel veranderende samenleving in de loop van de jaren 90 duidelijk gemaakt dat een aantal zaken op landelijke schaal moet worden aangepakt. Problemen als internationaal terrorisme en georganiseerde criminaliteit vragen om zo'n aanpak. Dit wordt door de politie onderkend en er is een beweging op gang gebracht naar een Politie Nederland die zich als eenheid manifesteert. Een bewijs daarvan is de onlangs gepresenteerde visie van de RHC. Ook is daar al op ingespeeld met de oprichting van de Nationale Recherche en de Bovenregionale rechercheteams. Tegelijkertijd werken de korpsen aan de ontwikkeling van een landelijke standaard voor zaken als ICT, facilitaire, financiële en personele dienstverlening. Dit vindt plaats door het vormgeven van een landelijke organisatie, een zogeheten voorziening tot samenwerking. Deze oplossing is mogelijk op basis van een wijziging van de Politiewet die dit jaar door de Staten-Generaal is goedgekeurd. Nu de wetgeving is aangepast, kan deze landelijke organisatie begin volgend jaar van start gaan. De korpsbeheerders vormen het bestuur van deze voorziening en de korpschefs regelen de operationele aansturing van de diensten die hier onder vallen. Hiermee kunnen voor alle korpsen bindende beslissingen worden genomen over onderwerpen die op landelijke schaal moeten worden geregeld.

Kbb en RHC zijn het eens met de stuurgroep dat de schaal van de politieregio's gekoppeld moet zijn aan de veiligheidsregio's. Deze standpunten zijn daarmee geheel in lijn met de opvatting van de minister van BZK op dit punt zoals hij deze recent aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De veiligheidsregio's zijn van cruciaal belang voor de samenwerking en afstemming met de ketenpartners die samenwerken aan een veiliger samenleving. Een verdergaande operationele samenwerking en bestuurlijke afstemming past hierin.

Het Kbb en de RHC zijn het dan ook met veel conclusies en aanbevelingen van de stuurgroep eens. Op basis van de tekst van de conclusies en aanbevelingen, stellen wij vast dat de bevindingen van de stuurgroep dicht in de buurt komen bij onze opvattingen zoals verwoord in onze bestelnotitie:
- lokale verankering van het gezag

- versterking van het regionaal bestuur

- koppeling van politie aan de veiligheidsregio

- aandacht voor de professionele positie van de korpschef
- versterking van het concern zonder dat dit leidt tot nationale politie

De stuurgroep gaat evenwel niet door op de gedachte dat het huidige bestel moet worden doorontwikkeld. Met name van het punt dat een nauwe samenhang moet bestaan tussen gezag en beheer neemt de stuurgroep afstand. KBB en RHC betreuren dat: juist voor de lokale verankering is die samenhang essentieel.