Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN INGE VERVOTTE Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 30 JUNI 2005

Vlaams minister Vervotte realiseert trendbreuk in de zorgtoewijzing voor personen met een handicap

Vlaams minister Inge VERVOTTE en het Vlaams Fonds willen meer rekening houden met de individuele zorgbehoeften van personen met een handicap. Hiervoor is nu een 'inschalinginstrument' ontwikkeld dat tegen eind 2005 de verschillende zorgbehoeften van 17.000 volwassen personen met een handicap die nu al gebruik maken van een voorziening, in kaart zal brengen. Deze operatie moet ervoor zorgen dat personen met een handicap de 'juiste' zorg krijgen in functie van hun zorgvraag.

Enkele jaren geleden begon het Vlaams Fonds, in samenwerking met dertig voorzieningen, een onderzoek naar meer graduele zorg. De onderzoekers werkten aan een meer gedifferentieerd aanbod en aan een methode om de zorgbehoeften beter in te schatten. Onder impuls van minister Vervotte kwam dit onderzoek in een stroomversnelling en werd het afgerond. Het resultaat bestaat uit 25 verschillende zorgprogramma's waaruit personen met een handicap verschillende soorten ondersteuning met elkaar kunnen combineren.

Bert is 22 jaar en woont sinds vorig jaar niet meer op het internaat. Hij woont weer thuis bij zijn ouders en gaat 5 dagen per week naar een dagcentrum. Volgend jaar zou hij graag een eigen plekje hebben. Dat kan, want zijn grootouders hebben verderop in de straat een huis dat ze graag aan Bert geven. Bert heeft niet alleen een huis nodig maar ook veel begeleiding, meer dan hij in zijn eigen huis kan krijgen. Hij wil ook geen begeleiding meer van vader en moeder, hij wil op zijn eigen benen staan. De oplossing voor Bert is heel eenvoudig, hij heeft begeleiders nodig die hem in zijn eigen huis helpen waar nodig. Dit is in het huidige systeem niet mogelijk. Dat moet veranderd worden. De zorggradatie is een eerste stap om hieraan tegemoet te komen.

Door een correcte inschaling van de persoon met een handicap kan de voorziening de personeelsinzet voortaan beter invullen.
Zo zal bijvoorbeeld voor een persoon met zeer zware ondersteuningsnood naast de basiszorg (voeding, wassen, verzorgen, .) meer tijd gemaakt worden voor andere activiteiten. Ook voor personen met ernstige gedragsproblemen biedt dit de mogelijkheid tot een beter aangepast activiteitenaanbod.

Begin juli krijgen alle voorzieningen een eerste toelichting bij het instrument. Vervolgens moeten de begeleiders de cliënten inschalen. Het Vlaams Fonds stelt hiervoor 10 deskundigen ter beschikking van de voorzieningen. Begin 2006 worden de zorgprofielen van de cliënten gekoppeld aan de uitgewerkte zorgmodules. Dit zal het mogelijk maken om de beschikbare personele middelen zo efficiënt mogelijk te verdelen, rekening houdend met de individuele zorgzwaarte van elke cliënt. Het volledige project moet afgerond zijn begin 2008.

Met de zorggradatie zet de minister een nieuwe stap in haar beleid met betrekking tot de personen met een handicap. Het afgelopen jaar was vooral gericht op uitbreidingsbeleid met 1.000 extra plaatsen. In september 2005 worden opnieuw 1.000 extra plaatsen en ongeveer 230 PAB's toegekend. De minister wil meer doen dan extra plaatsen en middelen voorzien. Ze wil ook dat deze middelen rechtvaardig besteed worden.

Voor Vlaams minister Vervotte is de zorggradatie een trendbreuk die past in het proces van de zorgvernieuwing. Volgens haar wordt hiermee ook een belangrijke stap gezet om de zorg rechtvaardiger toe te wijzen. Personen met een handicap moeten in de toekomst ook de 'juiste' zorg krijgen. Op termijn moet de cliënt zelf zijn eigen pakket kunnen samenstellen met die stukjes ondersteuning die hij echt nodig heeft.

persinfo : Kris Danckaert, woordvoerster van minister Vervotte - tel. 0499 59 39 73
e-mail: persdienst.vervotte@vlaanderen.be