Socialistische Partij

Liotard: `Italiaanse vluchtelingenopvang is beestachtig'

28-06-2005 * Kartika Liotard is verbijsterd en geschokt door de mensonterende toestand die ze heeft aangetroffen in het vluchtelingenkamp op het Italiaanse eiland Lampedusa: `Hier bestaan geen mensenrechten, dit heeft niks meer te maken met enige vorm van humane opvang'.

`Met 42 graden celcius zitten de vluchtelingen in de volle zon en krijgen niet meer dan een halve liter drinkwater per dag', aldus Liotard, nog geschrokken aan de telefoon vanuit Lampedusa. Zij is daar met een officiële delegatie van de Europese fractie Verenigd Links (GUE/NGL) in het Europees Parlement. Het gebeurt hoogst zelden dat internationale waarnemers door de Italiaanse autoriteiten op het eiland en tot het kamp worden toegelaten. Ook een meegereisde vertegenwoordigster van de Italiaanse Artsen Zonder Grenzen bevestigde dat bijna niemand het kamp binnen komt, ook hulporganisaties niet.

Volgens Liotard is het kamp enkele dagen voor hun komst `schoongeveegd': `Vier dagen geleden zaten hier nog zo´n duizend vluchtelingen. Nu nog maar enkele honderden. Waar zijn die mensen heen? Hoe is hun asielaanvraag behandeld? Geen van de autoriteiten hier kan ons dat vertellen. Op vragen van Europarlementariërs wordt stelselmatig doorverwezen naar het Ministerie of botweg géén antwoord gegeven'.

Liotard: `Het is echt beestachtig, dit kun je geen mens aandoen. Toen we naar het kamp liepen zag ik mensen het metershoge en met prikkeldraad afgezette hek vastgrijpen om te proberen met ons in contact te komen. Het leken wel beelden van een gevangenenkamp in plaats van een plek waar vluchtelingen opgevangen worden. Ongelooflijk dat dit zich in Europa afspeelt. De mensen hebben amper te drinken en moeten zich wassen met zout water. Daar krijgen ze vervolgens pijnlijke huidirritaties van, maar niemand durft naar een dokter te vragen. Ze zitten her en der wat op betonnen vloeren en er zijn zeker te weinig bedden. Bij binnenkomst werd ons medegedeeld dat het verboden was om foto's te maken. Blijkbaar wil men niet dat deze beelden naar buiten komen, en geloof me, dat is níet voor niks'.

Uit gesprekken met vluchtelingen en hulporganisaties blijkt bovendien dat wel meer mis is. Zo worden vluchtelingen gedwongen om verklaringen te tekenen die zijn opgesteld in het Italiaans, een taal die ze niet kunnen lezen. Ook wordt het telefoonverkeer van de vluchtelingen fors beperkt. Ze krijgen een telefoonkaart ter waarde van slechts drie euro, en het is voor hen niet mogelijk om teruggebeld te worden. Dit alles terwijl ze recht hebben op contact met hun advocaat en hun familie.

De vluchtelingen zijn afkomstig uit Noord-Afrika maar ook Irak. De nog aanwezige vluchtelingen vertelden dat met name zwarte Afrikanen de dagen voor de komst van de delegatie plotseling weggehaald werden. Waar deze mensen heen zijn werd nergens duidelijk.

Al eerder heeft de fractie in een resolutie gevraagd om onafhankelijke waarnemers onaangekondigd toe te laten tot het kamp op Lampedusa. Liotard: `Na wat ik nu gezien heb begrijp ik waarom de Italiaanse regering daar niet op zit te wachten. En dus betekent het ook dat het meer dan ooit noodzakelijk is dat dat wél gebeurd. Wij zullen terug in Brussel dan ook zeker de Europese Commissie hier op aanspreken en vragen om Italië te beweging deze onmenselijke manier van opsluiten van vluchtelingen te beëindigen'.