Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 30 juni 2005 C046

Nijmegen beperkt risico verdeelmodel Van Hoof

Nijmegen wil voorkomen dat er een financieel tekort ontstaat op het budget dat de gemeente jaarlijks krijgt voor de uitkeringen van bijstandsgerechtigden. Nijmegen loopt dit risico doordat staatsecretaris Van Hoof een nieuw verdeelmodel voorstelt voor het WWB Inkomensdeel.

WWB staat voor wet werk en bijstand, de vervanger voor de oude bijstandswet. Uit dit inkomensdeel worden bijstandsuitkeringen gefinancierd. Het nieuwe model pakt negatief uit voor gemeenten die de laatste decennia relatief veel werklozen en bijstandsgerechtigden hebben. In 2004 is de bijstandspopulatie in Nijmegen 4% harder gegroeid dan gemiddeld in Nederlands gemeenten. Nijmegen werkt hard om dit verschil weer in te lopen. En met succes, in de eerste helft van 2005 is het aantal bijstandsgerechtigden in Nijmegen gedaald, terwijl dit in de rest van Nederland (licht) is gestegen. Om financiële risico's te verkleinen, probeert Nijmegen het aantal bijstandgerechtigden vanaf nu nog forser terug te brengen. Doordat er in het verdeelmodel van Van Hoof vanaf 2006 geen rekening meer wordt gehouden met het aantal bijstandsgerechtigden dat een gemeente in het verleden had, maar gebaseerd is op een aantal objectieve criteria als aantallen allochtonen, aantallen werkzoekend werklozen (dus ook mensen met een WW of WAO-uitkering) is er minder geld voor Nijmegen beschikbaar.

Korte termijn
Van een deel van de mensen die in 2005 een bijstandsuitkering aanvragen wordt verwacht dat ze nog relatief veel kans op een baan hebben. Nijmegen wil 65% van hen binnen een half jaar naar een betaalde baan begeleiden. Mensen voor wie betaald werk moeilijker te vinden is, wil Nijmegen begeleiden naar werkervaringsbanen die in nauwe samenwerking met Nijmeegse en regionale werkgevers gecreëerd worden.

Lange termijn
In september presenteert het college maatregelen die op lange termijn genomen kunnen worden om het financieel risico te beperken. Deze maatregelen richten zich op vier onderdelen: · intensieve begeleiding richting werk van alleenstaande ouders, · het verder ontwikkelen van de begeleiding van werkzoekenden, · het debiteurenbeleid
· en het handhavingsbeleid.

Concrete voorstellen hiervoor worden in september gepresenteerd aan de raad. Nijmegen verzet zich overigens samen met veertien andere middelgrote gemeenten tegen de verlaging van de budgetten die zij krijgen voor de bijstand.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marij Delissen, doorkiesnummer 2382