Onderzoeksresultaten nitraatmonitoring 2004
Nitraat komt voor in drinkwater en in bepaalde groenten. Nitraat is
een stof die bij inname van grote hoeveelheden schadelijk kan zijn
voor de gezondheid van de mens. Door levensmiddelen met nitraat te
bewaren, te bereiden of te eten, kan nitraat namelijk gedeeltelijk
omgezet worden in nitriet. Mogelijk kunnen door reactie met nitriet in
het maagdarmkanaal kankerverwekkende nitrosaminen ontstaan. De Voedsel
en Waren Autoriteit (VWA) controleert jaarlijks de meest nitraatrijke
groenten (sla en spinazie) op de aanwezige hoeveelheid nitraat. In
2004 is het aantal overschrijdingen van de norm lager dan voorgaande
jaren.
De VWA heeft in 2004 in totaal 181 monsters kropsla, ijsbergsla en
spinazie gecontroleerd op de aanwezigheid van nitraat. De eisen met
betrekking tot nitraat staan vermeld in de Europese wetgeving,
Verordening 194/97. Het afwijkingspercentage voor alle monsters
bedroeg in 2004 3,9%, aanzienlijk lager dan in voorgaande jaren.
Jaar
2004
2003
2002
2001
2000
Afwijkingspercentage
3,9%
11,4%
5,8%
6,3%
8,4%
Van de 98 monsters kropsla overschreden 7 monsters (7,1%) de Europese
norm. Alle (42) monsters ijsbergsla voldeden aan de Europese limiet.
Voor spinazie voldeden alle 41 monsters aan de Nederlandse limieten.
De meeste overtredingen van de Europese limiet waren geconcentreerd in
de zomer periode. In deze periode van april tot augustus werden zes
van de zeven overtredingen geconstateerd.
Meer informatie:
* Report of nitrate monitoring results concerning regulation EU
194/97, the Netherlands 2004
* Webdossier Nitraat
Voedsel en Waren Autoriteit