FNV KIEM

Cultuurwoordvoerder PvdA bezoekt FNV KIEM
John Leerdam, woordvoerder Cultuur van de PvdA, bracht op 20 juni een werkbezoek aan FNV KIEM.

Lucia van Westerlaak en Jan de Geus hadden een programma in elkaar gezet dat hem in aanraking bracht met het "veld": beeldend kunstenaars, dansers, theatertechnici, klassieke musici, docenten Kunsteducatie en een OR-lid van de Nederlandse Opera.

's Morgens bezocht John ateliers van beeldend kunstenaars aan de Kraijenhoffstraat in Amsterdam. Die lieten hem hun werkruimte en werk zien en vertelden hem hoe moeilijk het is goede en betaalbare atelierruimte te vinden. Ze legden ook uit hoe moeilijk het is als beeldend kunstenaar en fatsoenlijk inkomen bij elkaar te sprokkelen.

Na de lunch in het Muziektheater schaarde een bont gezelschap van docenten Kunsteducatie, musici, theatertechnici, de Nederlandse Opera en dansers zich met Leerdam om de tafel voor een openhartig gesprek. De docenten gaven hem een schets van de effecten die de bezuinigingsdrift van gemeenten heeft op muziekscholen en instellingen voor kunsteducatie: onzekerheid en ontslagen en druk op arbeidsvoorwaarden.
De musici van Holland Sinfonietta legden uit dat het korten op hun budget - in de Cultuurnota 2005-2008 - noopten tot het schrappen van concerten, spelen van uitvoeringen in een te kleine bezetting = slechtere kwaliteit en het doorstrepen van educatieve concerten omdat dat te duur is omdat er acteurs en een regisseur bij moeten komen. De theatertechnici van het Muziektheater en De Nederlandse Opera hadden dezelfde ervaring en wezen erop dat zij topsolisten en dirigenten al jaren van tevoren moeten contracteren, zodat ze pas in het tweede helft van de periode die de Cultuurnota beslaat, aan bezuinigen kunnen denken.
De dansers (modern ballet) zaten acht man en vrouw sterk aan tafel. Ze grepen de kans om de politiek te informeren met beide handen aan duidelijk te maken dat zij de dupe zijn van bezuinigingen op gezelschappen. Uit meegebrachte salarisstroken bleek, dat zij als sluitstuk op de begroting dienen en vaak maar 60% van het CAO-loon ontvangen omdat e niet meer in de kas zit.

John Leerdam bemoeide zich druk met deze gesprekken en zegde toe dankbaar gebruik te zullen maken van deze informatie. "De meeste politici spreken alleen maar de top van de kunstwereld. Vandaag heb ik uit de praktijk van de gemiddelde kunstenaar gehoord hoe moeilijk het is in deze sector om kwaliteit te leveren en een redelijk bestaan te hebben.

---