Gemeente Dongen


De schijnwerper op jongeren: deel 1 30-06-2005

Jongeren worden nogal eens in één adem genoemd met overlast. Ze hangen maar rond op straat, veroorzaken overlast met de brommer of geluidsinstallatie van de auto en zijn nog brutaal ook als je er wat van zegt, dat is althans de mening van een aantal mensen. Maar is dat wel zo? Met jongeren valt over het algemeen prima te praten over dit soort zaken. Binnen de gemeente Dongen hebben diverse instanties en personen contact met jongeren, zoals het jongerenwerk, de politie, het netwerk jeugdhulp-verlening, scholen en de gemeente.

We vinden het normaal dat er voor de allerkleinsten zandbakken en speeltoestellen zijn, begint wethouder Piet Panis, maar de oudere jeugd wordt vaak vergeten. Ook zij hebben een plek nodig om elkaar te ontmoeten. Jongeren maken net zo goed deel uit van onze Dongense gemeenschap, dus moet je ze ook een eigen plek gunnen. Dat kan zowel in een gebouw, zoals in De Poort, maar ook op straat. We moeten niet vergeten dat we zelf ook ooit jong zijn geweest, aldus de wethouder. Hij vindt het een ander verhaal als er sprake is van moedwillige vervuiling of vernieling en geluidsoverlast. Dan is het belangrijk dat het voor iedereen duidelijk is wat wel en wat niet kan. Hierover spreken we met alle betrokken partijen.

Wat doet de gemeente
De gemeente heeft op het gebied van jongerenbeleid vooral een preventieve taak. De gemeente levert een bijdrage dat jongeren goed kunnen opgroeien. Zo organiseert de gemeente activiteiten voor jongeren; gaat ze het gesprek aan met de jeugd; geeft ze voorlichting en helpt ze jongeren die in de problemen komen. De gemeente vervult daarbij ook een soort regiefunctie. De gemeente draagt zorg voor het voorbereidende traject en de organisatie en laat de uitvoering over aan de partijen, die veel met jongeren werken. Daarnaast organiseert de gemeente een zeswekelijks overleg met de politie, het jongerenwerk en HALT. Via dit Jongeren op Straat-overleg worden knelpunten besproken, jongerenprojecten voorbereid, afgestemd en (tussentijds) geëvalueerd. Voor jongeren die in de problemen komen, is er zon zelfde traject via het netwerk jeugdhulpverlening.

Financiën
De gemeente zorgt er voor dat het financieel mogelijk is om problemen aan te pakken en samen met de jongeren projecten uit te voeren. Jaarlijks heeft de gemeente ruimweg 225.000 euro in de begroting opgenomen voor zaken die met jeugd en jongeren te maken hebben, bijvoorbeeld subsidies voor jongerencentra, en voor buurt-, onderwijs- en sportactiviteiten (de zogenaamde BOS-impuls).

Geschikte plek
Niet iedere plek is even geschikt als hangplek. De gemeente kijkt voortdurend naar geschikte locaties binnen de hele gemeente, waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, aldus Piet Panis. Daarbij vragen we ook nadrukkelijk de medewerking van buurtbewoners om met de jongeren in contact te treden.

Na de zomer aan het woord: Jeugd- en jongerencentrum De Poort.