Rivier de Waal schoner door uitbreiding zuivering Nijmegen en nieuw zandfilter op zuivering. (28-06-2005)

Op donderdagmiddag 30 juni zullen wethouder Hirdes van Nijmegen en portefeuillehouder Salet van Waterschap Rivierenland 2 belangrijke punten markeren op de zuiveringsinstallatie voor Nijmegen en omgeving: De uitbreiding van de zuiveringsinstallatie is afgerond en de bouw van een zandfilter start die middag.

Schoner water

De capaciteit van de zuiveringsinstallatie voor Nijmegen en omgeving is vergroot. De installatie kan nu het afvalwater verwerken van 330.000 personen; dit was voorheen 285.000 personen. Bovendien is de werking van de installatie verbeterd, zodat er minder fosfaat- en stikstofverbindingen in het gezuiverde water zitten. En het water wordt nóg schoner, dankzij een zandfilterinstallatie die het gezuiverde water een extra behandeling geeft.

Bijzondere samenwerking meer meedere voordelen

Op 30 juni start officieel de bouw van een zandfilter. Dit filter vormt onderdeel van een duurzame oplossing voor het probleem van de riooloverstortingen vanuit Nijmegen op de Waal. Deze oplossing is mogelijk geworden door samenwerking tussen gemeente, waterschap en Rijkswaterstaat.

Tijdens hevige regenval stroomt Nijmeegs rioolwater rechtstreeks de Waal in, omdat het riool die plotselinge grote waterhoeveelheden niet aan kan. Door in Nijmegen op veel plaatsen regenwater niet langer het riool in te laten lopen maar in de grond te laten wegzakken, wordt de hoeveelheid water in het riool beperkt. Dankzij dit `afkoppelen' zal de hoeveelheid rioolwater dat vanuit Nijmegen rechtstreeks de Waal in stroomt drastisch verminderen.

Tot dat voldoende is afgekoppeld hebben zandfilter en het afkoppelen samen hetzelfde gunstige effect op de Waal als de gebruikelijke, zeer kostbare opvangbassins (`bergbezinkbassins'), die doorgaans worden gebouwd om overstortingen vanuit het riool te voorkomen. Op lange termijn (rond 2020) kan het zandfilter eventueel ontmanteld worden

Andere voordelen van deze oplossing:


· Veel regenwater in Nijmegen gaat voortaan de grond in, en vult daarmee de grondwatervoorraad aan.


· Er hoeft minder rioolwater naar de zuiveringsinstallatie te worden verpompt.


· Een betere werking van de zuiveringsinstallatie dankzij een gelijkmatiger aanvoer van rioolwater.

Taakverdeling bij het zandfilter

De gemeente Nijmegen zorgt voor het afkoppelen van regenwater, en betaalt het zandfilter. Het waterschap bouwt en beheert het zandfilter, dat wordt gebouwd op het terrein van de zuiveringsinstallatie van het waterschap. En Rijkswaterstaat verleent medewerking met de nodige vergunningen.

Terug

terug overzicht
---