Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Debat over geloof en politiek in historische context

14 juni 2005

De relatie tussen geloof en politiek was een veelbesproken thema in de pers in de negentiende eeuw. Katholieke publicisten voerden door heel Europa polemieken met elkaar en met andersdenkenden over de politieke moderniteit en de publieke rol van de godsdienst. Onderzoeker Henk van den Berg promoveert op 30 juni aan de Radboud Universiteit Nijmegen op een deels door NWO gefinancierd onderzoek naar deze ideologische controverse.

Neerlandicus en historicus Henk van den Berg laat in zijn proefschrift zien hoe de ideologische controverse tussen geloof en politiek in Nederland zichtbaar werd, bijvoorbeeld in de verhouding tussen het katholieke dagblad De Tijd en het liberale Algemeen Handelsblad.

De politieke steun die katholieken in Nederland in het midden van de negentiende eeuw gaven aan de liberalen, begon in de tweede helft van de jaren zestig af te brokkelen. Bijna een eeuw later herinnerde de katholieke historicus Rogier eraan dat deze steun op meer dan alleen pragmatisme had berust. Onduidelijk bleef sindsdien waar het in de ontstane verdeeldheid onder katholieken inhoudelijk nu precies om ging.

Henk van den Berg verbindt in zijn proefschrift de vraag naar het liberale gehalte van politiek-maatschappelijke opvattingen van katholieke publicisten stelselmatig met de vraag hoe deze een verantwoording kregen vanuit een katholieke levensbeschouwing. De onderzoeker bespreekt tal van publicaties van katholieke leken en geestelijken die op politiek-maatschappelijk gebied representeerden wat onder hun geloofsgenoten leefde en daarop invloed probeerden uit te oefenen. Hij laat zien hoe deze publicisten zich oriënteerden op kerkelijke uitspraken en welke inspiratie zij opdeden in de pers in omringende landen.

De politiek-maatschappelijke opvattingen van katholieke liberalen stuitten op onbegrip bij heel wat geloofsgenoten die kritisch stonden tegenover het liberalisme. Toch verdedigde een jezuïet nog geen half jaar na het overlijden van de liberale staatsman Thorbecke in De Tijd de stelling dat diens politieke erfenis het beste beheerd kon worden door confessionele politici. Opponenten in het ideologische conflict vertoonden uiteindelijk een gelijkenis in een streven vrijheid in dienst te stellen van een gemeenschapsideaal.

Het onderzoek van Van den Berg schenkt voor het eerst uitvoerig aandacht aan de inbreng van katholieke liberalen in het maatschappelijk debat. Mede daardoor werpt deze studie nieuw licht op de ideologische positionering van katholieken in verband met de grondwet van 1848, het onderwijs en de Nederlandse natie. Ze onthult hoe in de publieke opinievorming onder katholieken en liberalen de aandacht verschoof van de verhouding tussen kerk en staat naar de relatie tussen geloof en politiek.