D66

"Het is de vraag in hoeverre de Tweede Kamer als afspiegeling van machtsverhoudingen tussen partijen nog een herkenbare vertegenwoordiging van de kiezers is." Dit zei Eerste-Kamerlid Hans Engels op 28 juni tijdens de behandeling van een wetsvoorstel over wijziging van de subsidiëring van politieke partijen.

Met het wetsvoorstel worden subsidies voor politieke partijen verhoogd, subsidiabele doelen verbreed en de verdeelsleutel voor de subsidie gewijzigd. De Eerste-Kamerfractie is niet tegen dit voorstel omdat partijen in ons huidige politieke bestel toch de verbinding vormen tussen maatschappij en openbaar bestuur. Verder zou een verhoging van de financiële middelen kunnen bijdragen aan een beter functioneren van partijen en daarmee aan een kwalitatief betere overheid.

Deze opvattingen doen echter geen afbreuk aan de mening van de D66-fractie dat er dringende redenen zijn voor substantiële hervormingen in ons staatsbestel. De personalisering in de politiek en afgenomen gezag en imago van de overheid zijn zo ver voortgeschreden dat het volgens Engels de vraag is of politieke partijen echt noodzakelijk en belangrijk blijven in het democratische bestel. We lijken op weg te zijn naar een andere democratie waarin zowel de individuele kiezer als de overheidsorganen minder onder invloed van de politieke partijen komen te staan en een verhoging van subsidies voor partijen zal deze trend niet kunnen doorbreken.

29-6-2005 11:59