Gemeente Eindhoven

Persbericht: Breda, 28 juni 2005

Let the games begin!

Finalisten De Brabantse Spelen bekend

Ontwerperscollectief Mark A uit Breda, Joris Laarman uit Den Bosch, Ontwerpersgroep Yksi uit Eindhoven, GBO Design-Engineering uit Helmond en Sigrid Calon uit Tilburg; de burgemeesters van de vijf grote Brabantse steden maakten vandaag, op de officiële openingsceremonie van de vormgevingsmanifestatie De Brabantse Spelen in Biezenmortel, de finalisten bekend die hun stad tijdens De Brabantse Spelen zullen vertegenwoordigen. Deze finalisten mogen elk een container inrichten met hun ontwerp rondom het thema sport. De containers gaan daarna als een reizende tentoonstelling door BrabantStad, de vijf grote steden in Noord-Brabant.

De Eindhovense inzendingen

Huize Assisië in Biezenmortel mocht vanmiddag een bijzonder gezelschap ontvangen. Op deze plek, in het geografische midden van de vijf grote Noord-Brabantse steden, vond namelijk de officiële openingsceremonie voor de De Brabantse Spelen plaats. Naast de deelnemende vormgevers, woonden o.a. de commissaris van de koningin mevr. H. Maij-Weggen, de gedeputeerden dhr. W. Luijendijk en dhr. O. Hoes de openingsceremonie bij. De vijf steden waren vertegenwoordigd door vijf Teams de Mission, die worden voorgezeten door de burgemeester van de stad en verder bestaan uit de wethouders van cultuur en economische zaken en vertegenwoordigers uit de sectoren onderwijs, vormgeving, bedrijfsleven en sport. Een belangrijke rol van het Team de mission is de jurering van de ingestuurde ontwerpen.

Brabantse Spelen voor vormgevers
De manifestatie, die wordt georganiseerd door de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting (NBKS) in samenwerking met BrabantStad en de Provincie Noord-Brabant, geeft Brabants vormgevingstalent de kans zich op unieke wijze te presenteren. Centraal bij de manifestatie staat een ontwerpwedstrijd. Gedurende twee maanden werkten eenentwintig vormgevers op uitnodiging van één van de vijf steden aan een schetsontwerp rond het thema sport. De steden kozen daarbij elk een andere invalshoek: 's-Hertogenbosch richt zich op keramische vormgeving, Eindhoven op 3-d en productvormgeving, Helmond op productvormgeving in samenwerking met het bedrijfsleven, Tilburg op textiele vormgeving en Breda op grafische vormgeving.

Elk Team de Mission koos voor haar eigen stad een winnaar die beloond wordt met een werkbudget van 2.500 euro. Hiermee, en uiteraard met steun van 'hun' stad, maken zij prototypes die gepresenteerd worden in grote zeecontainers die dit najaar zullen gaan reizen langs de vijf Brabantse steden. Ook krijgen zij de gelegenheid zich op een website en in een publicatie aan een breed publiek te presenteren. Als sluitstuk is er een publieksprijs van 5.000 euro voor het winnende ontwerp.

BrabantStad
BrabantStad is het samenwerkingsverband van de steden Breda, Eindhoven, Helmond, 's Hertogenbosch en Tilburg en de Provincie Noord Brabant . Er wordt samengewerkt op economisch, ruimtelijk, sociaal en cultureel terrein. Met een verzorgingsgebied van 1,4 miljoen mensen en 20% van de industriële productie van Nederland is BrabantStad het tweede stedelijk netwerk van Nederland.

De ontwikkelingen zijn te volgen op de website
www.brabantstadfestival.nl. Vanaf 15 oktober, het begin van de Eindhovense Dutch Design Week, gaan de containers op reis langs de vijf steden. Daarnaast wordt er in het najaar, in het kader van de vormgevingsmanifestatie een symposium georganiseerd. Voor meer informatie kunt u terecht bij de NBKS, Reigerstraat 16, 4811 XB Breda, T: 076 520 53 33.

foto
Vormgeving, politiek, bedrijfsleven, onderwijs en sport ontmoeten elkaar in Biezenmortel (Fotografie: Bert Jansen)

De vijf Eindhovense ontwerpen en de mening van de jury

Thema: design en sport

De Gemeente Eindhoven ontving vijf ontwerpen van diverse ontwerpers uit de stad. Alvorens tot een eindoordeel te komen, sprak de jury haar waardering uit voor alle ontwerpen en de orginaliteit: Het vele werk dat in korte tijd is verzet en de ideeën die daar uit voortvloeiden, verdienen respect. De Eindhovense jury bestond uit burgemeester A. Sakkers, de wethouders W. Claassen (Sociale en Economische Zaken) en M. Mittendorff (Kunst en Cultuur), en vertegenwoordigers van het MKB (C. Heskes), de stichting tophockey en sponsoring (J. Veelenturf), het Design Platform Eindhoven (J. Lippinkhof), de Design Academy (H. Kuijer, docent en vormgever) en de gemeentelijke afdeling Kunst en Cultuur (J. van Griensven).

En de winnaar is:

Ontwerpersgroep Yksi: Sportring
De Eindhovense Ontwerpersgroep Yksi werkt nauw samen met andere stylisten, ontwerpers, journalisten, fotografen uit Eindhoven en omgeving. De inzending is gemaakt door de ontwerpers Leonne Cuppen, Kees Keurkens en Eduard Sweep. De elementen zichtbaarheid en herkenbaarheid vormen de belangrijkste uitgangspunten. Het is een ontwerp voor de openbare ruimte, voor iedereen toegankelijk en aanhakend bij het high tech profiel van de stad. Dit trio heeft zich laten inspireren door de sportieve prestaties van het afgelopen jaar op gebied van bijvoorbeeld hockey, voetbal en zwemmen. Het ontwerp voorziet in sportringen (doorsnee 1,65 meter), te plaatsen op diverse plekken in de stad en in de vorm van een armband. De ring/band verstrekt digitale informatie over allerlei sportaangelegenheden.

Het oordeel van de jury:
De sportring, zo vond de jury unaniem, past volledig bij een stad, die zich profileert als Brainport van Nederland. Het ontwerp daagt uit tot het vinden van meer toepassingsmogelijkheden en doet in die zin een beroep op het ondernemerschap dat in Eindhoven op velerlei gebied centraal wordt gesteld. Het multimediale karakter, de aansluiting bij Brainport Eindhoven en het appèl op ondernemersschap in de regio, het idee dat met dit ontwerp de kiem wordt gelegd voor vele verrassende toepassingsmogelijkheden hebben voor de jury uiteindelijk de doorslag gegeven.

De vier overige ontwerpen:

Loods 5 ontwerpers: Waterbakens
De ontwerpers Patrick Vissers en Simone de Waart vormen sinds 1997 het bureau Loods 5 Ontwerpers. Hun werk richt zich op ruimte gerelateerde ontwerpen, zoals inrichtingen voor fabrikanten en evenementen en het ontwikkeling van nieuwe materialen voor toepassing in binnen- en buitenruimte. In het ontwerp De smaak van Eindhoven wordt Eindhoven als sportstad bij uitstek als invalshoek genomen. Het sluit aan bij de stad tijdens de grote sportevenementen. De gedachte achter dit ontwerp is dat sport de verschillende mensen in de stad verbroedert. Water als bron van leven is het thema. Vormgegeven in grote waterbakens in de stad, te gebruiken bij grote sportevenementen, door zowel sporters en publiek. Door iets aan het water toe te voegen, kan zelfs ieder evenement zijn eigen smaak krijgen.

Buro Vormkrijgers: Support
Buro Vormkrijgers is een Eindhovens ontwerpburo opgericht door Sander Mulder en Dave Keune. Het is gespecialiseerd in professioneel meubel-, verlichting- en interieur ontwerp, zowel voor zakelijke als particulier klanten. Het Buro promoot het nederlandse ontwerp met succesvolle initiatieven zoals het jaarlijkse evenement Lift-Off. Het ontwerp bestaat uit een stadsbank of eigenlijk twee stadsbanken, die aan elkaar zijn versmolten tot een stadsbank annex tribune. Een tribune is een plaats van publiek, en van dit publiek wordt de fantasie geprikkeld. Het ontwerp boeit door zijn eenvoud en inspireert door zijn suggestieve kracht.

Kiki van Eijk: Brabant maakt het bont
Kikis inzending Brabant maakt het bont is haar op het lijf geschreven. Bij haar ontwerp is zij uitgegaan van haar eigen ervaringen als sporter en toeschouwer, waarbij vooral het samen zijn en samen doen tot uitdrukking komen. Het idee is om een bijzonder openingsfeest van de Brabantse Spelen te organiseren op het stadhuisplein in Eindhoven. Een interactief event, waarin een constante interactie plaatsvindt tussen, sporters, supporters, licht, muziek en technologie. Zes catwalks, gekoppeld aan licht, muziek en decoratie zorgen voor een sfeervol spektakel.

Joost van Bleiswijk: Attributen voor trimparcoursen Met zijn ontwerp wil Joost van Bleiswijk de mensen ertoe zetten om uit de muffe sportschool te komen en de spieren te trainen in de open natuur. Brabant is vol van mooie bossen en heides, op slechts een steenworp afstand van de stedelijke gebieden. Joost wil deze gebieden optimaal benutten om sport te beoefenen. Hij koos voor fitness- en sportapparaten gemaakt van het hout dat je ook terugvindt in de bossen, in een vorm waarin ze één zijn met de natuur. Eindhoven en zijn letterlijk natuurlijke omgeving is als uitgangspunt genomen. Dit ontwerp roept op tot discussie, stemt tot nadenken. Het getuigt van lef en originaliteit om zaken anders te benaderen. Een creatieve stad als Eindhoven heeft eigenzinnige denkers nodig.
---

© 2005 Gemeente Eindhoven