Glutamine-verrijkte voeding verlaagt sterftekans ongevalslachtoffers
door infecties
Het verrijken van voeding met het aminozuur glutamine verlaagt
mogelijk de sterftekans aan infecties van ernstige
ongevalslachtoffers. Petra Boelens toont in haar promotieonderzoek aan
dat het lichaam uit het aminozuur glutamine ook het aminozuur arginine
maakt. Het direct toevoegen van arginine aan voeding verhoogt volgens
recente studies de sterftekans. De resultaten van Boelens haar
onderzoek laten zien dat het lichaam de benodigde arginine op een
veilige manier zelf genereert uit glutamine.
Glutamine
Na een ernstig ongeval ontstaat er door een stressreactie een tekort
aan het aminozuur glutamine in het lichaam van patiënten. Dit tekort
heeft een negatief effect op het functioneren van het afweersysteem.
Hierdoor loopt de patiënt het risico op ontstekingen en is er sprake
van een verhoogde sterftekans. Boelens vindt relaties tussen het
glutaminegehalte en de werking van een aantal typen a-specifieke
afweercellen. Een tekort aan glutamine verslechtert de werking van de
a-specifieke afweercellen en daarmee de weerstand van de patiënt.
Chirurg in opleiding Boelens onderbouwt met haar onderzoek eerdere
studies die positieve effecten lieten zien van het geven van
glutamine-verrijkte voeding aan patiënten na een ernstig ongeval en/of
een zware operatie.
Arginine
Ook aan het aminozuur arginine ontstaat bij ernstige
ongevalslachtoffers een tekort in het bloed. Arginine reguleert
ondermeer de bloeddoorstroming. Arginine-verrijkte voeding wordt ter
bevordering van het herstel ook gegeven aan traumapatiënten. Onderzoek
heeft onlangs aangetoond dat het lichaam van ernstig zieke patiënten
om nog niet verklaarde redenen een teveel aan arginine kan krijgen.
Dit zou mogelijk kunnen leiden tot een verhoogde sterftekans. Aan het
extra toevoegen van arginine aan voeding bij ernstig zieke mensen zijn
dus risicos verbonden. Deze risicos bestaan niet bij het toevoegen van
glutamine aan voeding. Een teveel aan glutamine bestaat niet. Boelens
laat voor het eerst zien dat de nieren glutamine kunnen omzetten in
arginine waardoor het lichaam als het extra arginine nodig heeft, dit
zelf maakt. Hierdoor verdwijnt de verhoogde sterftekans en wordt deze
mogelijk zelfs verlaagd.
Petra Boelens promoveerde op woensdag 22 juni aan het VU medisch
centrum. Haar proefschrift heeft de titel Endogenous Glutamine and
Glutamine enriched Nutrition in Surgery implications for immune
responses and Interorgan amino acid relations.
VU Medisch Centrum