Provincie Groningen

Afspraken over verbetering van de aansluiting van het gemeentelijk jeugdbeleid op de provinciale jeugzorg
28 juni 2005

Gezamenlijk persbericht van de provincie Groningen en de Vereniging van Groninger Gemeenten (VGG)

De 25 Groningse gemeenten en de provincie hebben afspraken gemaakt over de verbetering van de aansluiting van het gemeentelijk preventieve jeugdbeleid op de provinciale jeugdzorg. Doelstelling is ervoor te zorgen dat jeugd met problemen niet tussen wal en schip terecht komt, en dat dreigende problematiek vroegtijdig wordt gesignaleerd en aangepakt. Het is de bedoeling dat de provincie hier uiteindelijk met elke gemeente concrete afspraken over vastlegt.

De provincie is verantwoordelijk voor het bieden van jeugdzorg aan kinderen en jongeren met ernstige opgroei- en opvoedproblematiek. Het gemeentelijk jeugdbeleid moet erin voorzien dat deze problemen zoveel mogelijk worden voorkomen en zo nodig tijdig worden gesignaleerd. Het is belangrijk dat dit alles goed functioneert en op elkaar aansluit. Hoe eerder dreigende problemen gesignaleerd en aangepakt worden, des te minder er sprake hoeft te zijn van zwaardere zorg.

Nieuwe taken gemeente
Met de invoering van de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning op 1 juli 2006, krijgen gemeenten een zwaardere verantwoordelijkheid in het jeugdbeleid. Zij moeten dan de volgende vijf taken uitvoeren:
* Informatievoorziening aan ouders, kinderen en jongeren over opvoeden en opgroeien.

* Signalering van problemen bij jeugdigen en ouders.
* Toeleiding naar de (lokale) pedagogische hulpverlening, onder andere door de beschikbaarheid van een