Artsen zonder Grenzen


Spreken over het lot van mensen is deel van ons werk - Interview met Vincent Hoedt

28/06/2005 13:26 -- Nadat Paul aangehouden was, werd het al snel duidelijk dat ik ook gearresteerd zou worden, zegt Vincent Hoedt van Artsen zonder Grenzen. Samen met zijn Britse collega Paul Foreman werd hij eind mei in Sudan aangehouden aangehouden en beschuldigd van publicatie van misleidende informatie, het ondermijnen van de openbare orde en spionage.

Hoedt is coördinator van de activiteiten in de Sudanese regio Darfur, Foreman leidt de andere activiteiten in Sudan. De arrestaties volgden op de publicatie in maart van het rapport De verwoestende gevolgen van verkrachting. Seksueel geweld in Darfur. Daarin documenteerde Artsen zonder Grenzen een aantal van de 500 verhalen over seksueel geweld die vrouwen in Darfur aan onze medewerkers in de klinieken vertelden. Na een periode van lobby door Artsen zonder Grenzen en grote internationale druk werden de aanklachten ingetrokken. Paul en Vincent zijn weer thuis in respectievelijk Londen en Geervliet bij Rotterdam om bij te komen.

Twee keer verhoord
De arrestatie in Nyala verliep rustig. Ik werd heel wat beter behandeld dan de gemiddelde Sudanees, zegt Vincent. Nadat ik naar de hoofdstad Khartoem was overgebracht, werd ik twee keer verhoord door de autoriteiten.
Wat we steeds hebben uitgelegd is ons werk niet alleen inhoudt dat we mensen hulp bieden, maar dat we ook willen praten over wat we van die mensen horen, en dat we juist de regering daarvan op de hoogte willen stellen. En dat is ook zo geaccepteerd. Per slot van rekening hebben we al een geschiedenis van 20 jaar in Sudan en 2 jaar in Darfur, waarin we steeds ook goed samengewerkt hebben met de regering.

Gevoelig
We beseften dat dit rapport gevoelig zou liggen bij de regering, maar voor ons was dat geen reden om ze dan niet uit te brengen. Wij wilden geen rechtstreekse beschuldiging uiten, maar de situatie schetsen op basis van de 500 verhalen die onze medewerkers hoorden. Overigens heeft de regering zelf ook wel toegegeven dat er verkrachtingen plaatsvinden in een rapport dat bijna tegelijkertijd met het onze uitkwam. Maar omdat wij als buitenlandse organisatie spraken over de verkrachtingen, kwamen er gevoelens van schaamte en trots op die uiteindelijk de arrestaties uitlokten. Toch zullen we weer rapporten uitbrengen als dat nodig is. Wij zullen toch moeten doorgaan met spreken namens de mensen voor wie we werken. Dat is een onderdeel van ons werk.

Alle partijen schuldig
Wat wij beschreven in het rapport gebeurt nog steeds in de kampen in Darfur, waar soms 100.000 mensen boven op elkaar leven. De vrouwen moeten zich iedere dag vele kilometers buiten het kamp wagen om brandhout te verzamelen, water te vinden of wat handel te drijven. Dat zijn de vrouwen die slachtoffer worden van verkrachtingen door wie dan ook. Alle partijen in het conflict maken zich daar schuldig aan.

Ik wil zeker nog terug naar Darfur. We hebben er zinnige projecten en over het geheel genomen kunnen we er goed werken. En Sudanezen zijn geweldige mensen om mee samen te werken.

Artsen zonder Grenzen verheugd over intrekken aanklachten tegen medewerkers Sudan -- datum: 20/06 Vorige bericht Nieuws home Volgende bericht Gezondheidszorg voor de allerarmsten uit de sloppen van Port-au-Prince -- datum: 28/06

Artsen zonder Grenzen -- Plantage Middenlaan 14 1018 DD Amsterdam -- GIRO 4054