Gemeente Ede

PERSBERICHT
nummer 134 / Ede, 28 juni 2005

Uit periode 1850 - 1940
Nog 18 nieuwe monumenten in Ede

De gemeente Ede is sinds 28 juni weer 18 monumenten rijker. Burgemeester en wethouders hebben besloten 18 gebouwen en complexen uit de periode 1850 - 1940 aan te wijzen als gemeentelijk monument. Op 15 maart jongstleden werd de gemeentelijke monumentenlijst al met 22 objecten uitgebreid.

Tot de nieuwe monumenten behoren onder andere diverse landhuizen en villa's langs de oude uitvalswegen van Ede en Bennekom en de Kastanjelaan-Oost in Lunteren, enkele relatief gaaf bewaard gebleven boerderijcomplexen, en de kerk in het Beatrixpark in Ede. Eerder dit jaar adviseerde de Monumentencommissie B&W 51 objecten aan te wijzen als monument. 22 daarvan zijn al op 15 maart aangewezen. Met de eigenaren van de andere objecten heeft de gemeente nadere gesprekken gevoerd. Dit heeft geleid tot het alsnog aanwijzen van 18 objecten. De resterende 11 worden om uiteenlopende redenen niet of nu nog niet aangewezen.
Met het aanwijzen van deze groep monumenten sluit de gemeente Ede in principe de periode van de zogenaamde "Jonge Bouwkunst" af, dat is in de architectuurgeschiedenis het tijdvak 1850-1940. Bekende architecten uit deze periode die ook in Ede actief geweest zijn, zijn Berlage, Kropholler en Van der Velde. De gemeente Ede is al in 1994 begonnen met het inventariseren van architectuur uit de periode 1850 - 1940. In afgelopen jaren zijn al diverse gebouwen en andere objecten aangewezen als gemeentelijk monument. Ede telt nu bijna 200 gemeentelijke monumenten, waarvan het merendeel afkomstig is uit de periode van de Jonge Bouwkunst. De gemeente zal haar aandacht vanaf nu steeds meer gaan richten op de architectuur en landinrichting uit de periode 1940
- 1965, Oorlog en Wederopbouw.
Het bezit van een gemeentelijk monument houdt voor de eigenaar enkele beperkingen in. Deze hangen samen met de doelstelling om het architectonische beeld veilig te stellen en de authenticiteit van het materiaal te behouden. Veranderingen aan het pand, en zelfs sloop, blijven mogelijk, maar daar heeft de eigenaar voortaan een monumentenvergunning voor nodig. Bij het verlenen van een monumentenvergunning zullen B&W de belangen van de eigenaar afwegen tegen het algemene belang van het monument. Daar staat tegenover dat een eigenaar van een monument in aanmerking komt voor een financiële tegemoetkoming van de gemeente Ede en de provincie Gelderland voor de onderhouds- en eventuele restauratiekosten. Daarnaast biedt de gemeente eigenaren een gratis abonnement aan op de Stichting Monumentwacht Gelderland. Deze instantie inspecteert monumenten en attendeert eigenaren op eventuele gebreken aan het pand.
---