| |Nr. |2005-478 | | |Arnhem|27 juni 2005 | | |, | |UITNODIGING AAN PERS
GEMEENTEN IN REGIO NIJMEGEN EN PROVINCIE GELDERLAND MAKEN AFSPRAKEN OVER JEUGDBELEID Prioriteit in convenant voor samenwerking tussen onderwijs en hulpverlening
Op 1 juli sluiten negen gemeenten in de regio Nijmegen en de provincie Gelderland een convenant Jeugdbeleid om 10.00 uur in de Burgerzaal van het gemeentehuis in Nijmegen. In het convenant komen de partijen overeen hoe het jeugdzorgbeleid van de provincie aan kan sluiten bij het lokaal preventief jeugdbeleid van de betrokken regiogemeenten (Nijmegen, Wijchen, Beuningen, Ubbergen, Heumen, Millingen aan de Rijn, Groesbeek, Druten en West Maas en Waal). Provincie en gemeenten maken in een uitvoeringsprogramma werkafspraken rond een aantal thema's op het terrein van Jeugdbeleid. In deze regio wordt vooral ingezet op onderwijs en hulpverlening, hulpverlening aan 0-4-jarigen en gaat er meer aandacht besteed worden aan gezinnen die hulp weigeren.
School en hulp
Het convenant voor regio Nijmegen is de tweede in de provincie dat wordt getekend. Voor ruim tien thema's worden werkafspraken gemaakt. Speciale aandacht gaat uit naar de samenwerking tussen onderwijs en hulpverlening o.a. in de vorm van project "School en hulp", bedoeld voor alle primair en - voortgezet-onderwijsscholen. Continuering van zorgadviesteams op de scholen maakt onderdeel uit van School en Hulp. Andere thema's zijn de voortzetting en uitbreiding van het project "Kijk op kleintjes"; het per wijk beter organiseren van de samenwerking tussen de hulpverlening voor kinderen van 0-4 en hun ouders; voortijdig schoolverlaten; het realiseren van opvoedingsondersteuning; jeugdinformatie zoals het oprichten van informatiesteunpunten.
Noodzaak voor goede afspraken
De provincie sluit met totaal acht regio's in Gelderland convenanten rond Jeugd(zorg)beleid. Dat is nodig door de invoering van de nieuwe Wet op de jeugdzorg die sinds 1 januari 2005 van kracht is en die een verschuiving van taken en verantwoordelijkheden voor de verschillende overheden tot gevolg heeft. De provincie krijgt een nieuwe verantwoordelijkheid waar het gaat om de kwaliteit en de financiering van de jeugdzorg. Ook wat betreft een goede onderlinge aansluiting van hulpverlening in Gelderland. Gemeenten hebben een duidelijke preventieve taak, met als doel minder druk op de jeugdzorg en voorkomen dat psycho-sociale problemen bij jeugdigen toenemen. De gemeenten moeten daartoe inhoud geven aan 5 functies: informatie en advies voor jeugdigen en hun ouders, signalering, toegankelijkheid hulpaanbod, lichte pedagogische hulpverlening en zorgcoördinatie. De andere zes convenanten met Gelderse regio's volgen in de komende maanden.
Inhoud convenanten
In de convenanten staat beschreven hoe het jeugdzorgbeleid van de provincie kan aansluiten bij het jeugdbeleid van de betrokken gemeenten. Het convenant bevat ook werkafspraken: in een regionaal uitvoeringsprogramma staan voor een vast aantal onderwerpen afspraken over wie-wat-wanneer doet.
Ondertekening en persbijeenkomst
U bent welkom op vrijdag 1 juli om 9.45 uur in het gemeentehuis van de gemeente Nijmegen, Mariënburg 75. Wethouder Van Rumund van gemeente Nijmegen houdt om 9.45 uur een presentatie over het project Kijk op Kleintjes. Dit project is opgenomen in het convenant. Om 10.00 uur verrichten wethouders van de negen gemeenten en gedeputeerde Hans Esmeijer de ondertekening. Daarna krijgt u de gelegenheid om vragen te stellen.