28.06.2005 / 13:28 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stivoro
Aantal niet-rokers in 2004 gestegen naar 72,1%
In 2004 is het percentage niet-rokers in Nederland gestegen naar 72,1%. Een stijging van 2% ten opzichte van 2003. Ook onder jongeren lijkt het niet-roken steeds populairder. De trend van de afgelopen jaren zet zich ook in 2004 door: het percentage niet-rokers onder jongeren (10-19 jaar) is ten opzichte van 2003 gestegen van 76% naar 77%. Deze cijfers zijn te lezen in het vandaag gepubliceerde jaarverslag van STIVORO voor een rookvrije toekomst.
Meisjes en vrouwen roken nog steeds minder dan jongens en mannen. In 2004 was het percentage niet-rokende meisjes 79% en jongens 75%. Het percentage niet-rokende vrouwen in 2004 was 75% waar dat percentage bij de mannen 69% was. De cijfers in het jaarverslag zijn gebaseerd op onderzoeken van TNS NIPO die sinds 1978 jaarlijks in opdracht van STIVORO worden verricht.
Het jaarverslag heeft de titel 'Een rookvrije toekomst voor de nieuwe generatie'. Grieto Zeeman, directeur a.i. daarover: 'Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar jongeren zijn ook de toekomst voor de tabaksfabrikanten. De meesten raken al verslaafd op de middelbare school. Wie het tot zijn twintigste heeft volgehouden om van de sigaret af te blijven, zal daarna niet snel meer beginnen met roken. Daarom richten wij een deel van onze activiteiten ook op het voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Maar om hier succesvol in te blijven, is het nodig dat het roken onder volwassenen blijft afnemen en niet-roken steeds meer de norm wordt. STIVORO blijft werken aan een rookvrije toekomst.'
Over STIVORO, voor een rookvrije toekomst
STIVORO werd in 1974 opgericht door KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting. Projecten worden onder andere door VWS en ZonMW gefinancierd. STIVORO is het expertisecentrum voor tabakspreventie. Uitgangspunt in haar beleid is het niet-roken tot norm te stellen. Dit wordt onder meer bereikt door:
- voorlichting gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;
- opstellen en uitvoeren van rookpreventieprogramma"s;
- ondersteuning bij stoppen;
- samenwerking met andere organisaties (o.a. GGD);
- gevraagd en ongevraagd adviseren van de overheid en andere relevante organisaties op het gebied van volksgezondheid
/////
Noot voor de redactie,