Gemeente Amsterdam

Supermarkt verdringt speciaalzaak

28 juni 2005
---
O+S De laatste decennia zijn Nederlanders hun levensmiddelen steeds meer in de supermarkt gaan kopen. Het aantal gespecialiseerde winkels is daardoor afgenomen. Zo daalde het aantal groenteboeren en slagers in Nederland de afgelopen tien jaar met 40%. Ook in Amsterdam is hetzelfde beeld te zien. De daling van het aantal groenteboeren en slagers is hier echter minder groot geweest dan in geheel Nederland.

supermarkt.jpg (19 Kb) Daling geldt niet voor alle levensmiddelenwinkels

De tabel laat zien dat de gang naar de supermarkt niet in alle branches tot een daling van het aantal winkels heeft geleid. Tevens is te zien dat het aantal winkels na 2000 is afgenomen. Voor die tijd groeide het aantal winkels in veel branches nog. Onder invloed van de nieuwe tabakswet is het aantal gespecialiseerde tabakswinkels flink toegenomen. Ook is het aantal slijterijen toegenomen. Daarnaast is het aantal reformwinkels (waartoe ook natuurvoedingswinkels worden gerekend) gegroeid. De aandacht voor gezonde voeding is toegenomen. Het lijkt erop dat ook de viswinkels hiervan geprofiteerd hebben. In de andere branches is het aantal winkels afgenomen. Qua aantal is het aantal slagers het meest afgenomen. Qua percentage is het poeliers het meest verminderd. Er zijn nu nog maar 11 poeliers in Amsterdam. Bij de warme (banket) bakkers nam het aantal winkels het minste af, dit in tegenstelling tot hun collega's die het brood of banket niet zelf bakken.

Tabel 1 Levensmiddelenwinkels in Amsterdam naar soort, 1995-2005 supermarkt1 (24 Kb)

In tien jaar tijd 28% minder slagers

De afgelopen tien jaar is het aantal slagerijen in Amsterdam met 75 afgenomen naar 197. Deze afname van 28% is minder groot dan in geheel Nederland, waar het aantal slagerijen met 45% verminderde. Het aantal islamitische slagers verminderde iets minder dan het aantal overige slagers. In tabel 2 is een speciaal onderscheid gemaakt, waarbij ook rekening is gehouden met slagerijen die een meer algemeen assortiment voeren (onderste rij). Duidelijk is dat het totaal aantal allochtone levensmiddelenwinkels nog stijgt. Als naar een langere periode wordt gekeken is duidelijk dat de afname van het aantal slagerijen niet van de laatste tien jaar is. Tussen 1975 en 1995 halveerde het aantal slagers. Het aantal islamitische slagerijen is na 1975 sterk toegenomen, vooral tussen 1980 en 1990.

Tabel 2 Slagers en islamitische slagers/kruideniers, 1975-2005

supermarkt2 (12 Kb)

Veel islamitische slagers in 19e eeuwse gordel

Op kaart 3 zijn de locaties van de slagers in 1995 en 2005 te zien. Hier is onder andere te zien dat er in de 19e eeuwse wijken (waar voordien juist heel veel slagers gevestigd waren) veel lege vakjes te zien zijn: hier is het aantal slagers het meest gedaald. In stadsdeel Slotervaart verdwenen tussen 1995 en 2005 veel slagers. Daarvoor in de plaats kwamen bijna evenveel islamitische slagers. Zij hebben daarmee ingespeeld op de sterke toename van het aantal allochtonen in dit stadsdeel. In de stadsdelen De Baarsjes en Bos en Lommer is het aantal slagers juist veel minder afgenomen, hetzelfde geldt voor Amsterdam-Noord. In stadsdeel Zuidoost is het aantal slagers tussen 1995 en 2005 op peil gebleven.

Kaart 3 Slagers en islamitische slagers in Amsterdam, 1995 en 2005

supermarkt3.jpg (31 Kb)

30% minder groentewinkels

In 1995 telde Amsterdam 149 groentewinkels en 81 marktkooplieden die groente verkopen. In 2005 is het aantal groentewinkels met 30% gedaald en zijn er nog 106 over. Het aantal marktkooplieden dat groente verkoopt is iets sterker gedaald. Deze afname is geringer dan in geheel Nederland waar het aantal groentewinkels met 40% afnam. Op kaart 4 zijn de locaties van de Amsterdamse groenteboeren in 1995 en 2005 te zien. Net als bij de slagers zijn er veel lege vakjes in de in de 19e eeuw gebouwde stadsdelen als Oud-West en Amsterdam Oud Zuid: hier is het aantal groenteboeren sterk afgenomen. In tussen 1920 en 1940 gebouwde stadsdelen als de Baarsjes en Bos en Lommer was de afname geringer. In stadsdeel Amsterdam-Noord bleef het aantal groentewinkels tussen 1995 en 2005 per saldo gelijk. De afname van het aantal groentewinkels in stadsdeel Slotervaart was erg groot. Daar staat echter tegenover dat zich hier in deze periode evenveel islamitische slagers/kruideniers vestigden, waarvan de meeste ook groente verkopen. Het aanbod bleef hierdoor op peil.

Kaart 4 Groenteboeren in Amsterdam, 1995 en 2005

supermarkt4 (28 Kb)

Internet Dienst Onderzoek en Statistiek