Pay Day-actie politie succesvol

Eindhoven 28-06-2005 - Afgelopen maandag zette Politie Brabant Zuid-Oost tussen 6.00 en 23.00 uur zon 100 medewerkers in bij de actiedag Effe vangen: wilt u genieten in de zon, betaal dan eerst uw bon. De actie had als doelstelling dat mensen hun openstaande boetes alsnog betaalden en/of dat zij alsnog hun opgelegde vrijheidstraf gaan uitzitten. Een voorlopige inventarisatie levert het volgende beeld op:
55 aanhoudingen, waarvan er 42 een vrijheidsstraf opgelegd kregen. Dat is samen goed voor 1610 celdagen. Er is meer dan 17.000 euro aan boetegeld geïnd.

Onacceptabel

Gezien het succes van afgelopen maandag is besloten dat dergelijke pay day-acties vaker zullen plaatsvinden. Tijdens de actiedag werden extra cellen beschikbaar gesteld. De actie had ook een preventieve uitwerking, want nogal wat mensen bezochten gisteren spontaan een politiebureau om hun openstaande geldboetes te betalen. De politie geeft met deze actie een signaal af dat het onacceptabel is dat boetes niet betaald worden. Iedereen die nog een geldboete moet betalen of een vrijheidsstraf moet uitzitten kan op zon actiedag bezoek verwachten van de politie. Zij die nog een geldboete of een vrijheidsstraf hebben openstaan zijn bekend bij politie en Justitie.

Dagelijks werk

Het vorderen van openstaande boetes en celstraffen hoort bij het dagelijkse werk van politiemensen. Zo worden bij politiecontroles op straat ook de politiesystemen nagetrokken of mensen nog boetes of celstraffen open hebben staan. Het uiteindelijke streven is de stapel openstaande boetes en celstraffen zo veel mogelijk terug te dringen. Dat lukt niet altijd op korte termijn en daarom blijven vonnissen en geldboetes open staan. Politie Brabant Zuid-Oost krijgt jaarlijks ongeveer 7000 verzoeken van het Centraal Justitieel Incassobureau om de problematiek aan te pakken.

Uiterst middel

Mensen die een bekeuring krijgen, ontvangen een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau met het verzoek te betalen. Wanneer zij niet betalen, wordt als uiterste middel de politie ingezet. Hetzelfde geldt voor openstaande vonnissen. Verdachten zijn niet altijd aanwezig in de rechtbank wanneer de uitspraak gedaan wordt. Na afloop krijgt de verdachte dan het verzoek zich te melden bij Justitie. Gebeurt dat niet dan moet de politie de verdachte aanhouden en insluiten.