Groeiend graan
dinsdag 28-06-2005
Een graanpad dat door diverse graansoorten op de es bij
bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark voert,
toont bezoekers waar het dagelijks brood vandaan komt, en hoe fraai de
granen groeien en bloeien.Er is rogge, haver, gerst, tarwe en vlas te
vinden op deze graanakker. Dwars door het graanNu het groeizaam warm
weer is, schieten de granen hoog op op de es bij bezoekerscentrum Het
Lammerinkswönner in het Ledeboerpark. De afdeling NatuurEducatie van
de gemeente Enschede heeft hier een graanveld ingezaaid met diverse
graansoorten die vroeger veel verbouwd werden in Twente. Ook staat er
vlas; weliswaar geen graan, maar vroeger wel veel voorkomend op de
akkers om verwerkt te worden tot linnen. Nieuwsgierige bezoekers
kunnen via een sfeervol slingerpaadje dwars door het graanveld de
granen van dichtbij bekijken om te zien wat de verschillen zijn tussen
de diverse granen. Dankzij deze educatieve granenroute leren veel
mensen (én kinderen) weer waar ons dagelijks brood eigenlijk uit
bestaat. Geuren en kleurenHet graanpad biedt de bezoeker een
sfeervolle wandeling en er zijn al diverse zomerbruidsparen
gesignaleerd die tegen deze romantische achtergrond hun mooiste dag
laten vastleggen op de foto. Maar ook zonder bruid is de graanakker
voor veel bezoekers een geliefde plek om de nostalgische sfeer op foto
of schilderij vast te leggen. Hier kan men de groei, bloei en
bloemengeuren beleven van de graangewassen en de bijbehorende
akkerkruiden zoals valse kamille, korenbloem, klaproos en de
smalbladige wikke. De paarse bloemetjes van de bloeiende vlas worden
doorspikkeld met het wit van de kamille; een kleurig en geurig geheel.
GraaninfoIedereen die wat meer wil weten over de achtergronden en
toepassing van de granen in ons voedsel, kan bij de entree van het
granenpad een informatiefolder meenemen op zijn wandeling, zodat
iedere graansoort goed bestudeerd kan worden met behulp van de
informatie in de brochure.De afdeling NatuurEducatie van de gemeente
Enschede wil op deze manier de moderne mens weer bewust maken van de
oorsprong van zijn voedsel en van het feit dat deze granen vroeger
steevast voorkwamen op alle Twentse akkers. Granen kwamen
oorspronkelijk voort uit diverse grassoorten die gaandeweg steeds meer
veredeld werden; eigenlijk eten wij dus gras als we in een boterham
bijten! Rogge, haver en vlasRogge groeit goed op schrale grond zoals
zand en veengrond. Van roggemeel wordt roggebrood en ontbijtkoek
gemaakt. Bij oude Twentse boerderijen is het stro van de rogge
verwerkt in vlechtwerk in de lemen muren of onder de dakpannen.Ook
haver gedijt goed op schrale bodem en wordt verwerkt tot
havermout.Vlas werd vroeger veel verbouwd in Twente; de lange vezelige
stengels werden in een ingewikkeld procédé verwerkt tot linnen. De
zaden (lijnzaad) werden geperst voor het winnen van lijnzaadolie in
een lijnzaadmolen.Tarwe heeft een compacte aar zonder kafnaalden;
gerst heeft heel lange kafnaalden, rogge heeft iets kortere
kafnaalden. Het verschil is het beste te zien als je de verschillende
aren naast elkaar houdt. In de granenbrochure is een korte
beschrijving te vinden van de diverse graansoorten die op de es zijn
ingezaaid. Openingstijden en meer informatieHet gemeentelijk
bezoekerscentrum, met het graanpad dat over de es voert, is bereikbaar
via de ingang (met de adelaars) van het Abraham Ledeboerpark aan de
Hengelosestraat te Enschede. Na 300 meter ligt aan de rechterkant
bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner met daarachter de es met het
graanpad. De openingstijden van het bezoekerscentrum zijn van maandag
t/m vrijdag van 8.00 - 16.00 uur en op zondag van 11.00 - 17.00 uur
(november t/m februari 11.00 - 16.00 uur). Op zaterdag en op
feestdagen is het bezoekerscentrum gesloten. De toegang is gratis. Het
graanpad kan ook 's avonds bezocht worden.
---
Gemeente Enschede