D66

Staatssecretaris Medy der Laan getuigt van visie en moed door in de toekomst de kijker centraal te stellen bij de inrichting van de publieke omroep. Dat is de eerste reactie van D66-kamerlid Bert Bakker op de plannen van de regering voor de hervorming van het omroepbestel. Volgens D66 is hervorming nodig, omdat de publieke omroep dreigt de marginaliseren tussen de commerciële zenders en nieuwe technologische ontwikkelingen. Bakker: `De publieke omroep moet niet de concurrentie aangaan door steeds meer op de commerciële zenders te gaan lijken. Zij moet zich juist onderscheiden door een grotere nadruk op haar publieke taken'.

Staatssecretaris Van der Laan stelt dat de hervorming bedoeld is de publieke omroep sterk en zichtbaar overeind te houden in het digitale tijdperk. `De crux van toekomstige technologische ontwikkelingen - en die komen snel - is dat radio, tv en internet in elkaar schuiven. Omroepen moeten zich daarom niet meer bezig houden met omroeppolitiek, maar met inhoud. Het draait niet meer om hoeveelheid uren tv, of radio maar om content. Inhoud die op al die media in verschillende varianten te zien en te beluisteren valt'.

Verschillende omroepbazen en programmamaker Wim de Bie hebben kritiek geuit op de plannen van de D66-staatssecretaris. Zij stellen dat bij uitstek publieke programma's als Nova, Sesamstraat, Zembla en Buitenhof zullen verdwijnen en dat de macht van de omroepdirecteuren zal worden vervangen door meer politieke invloed. Van der Laan noemt die vrees onterecht. `Het uitgangspunt in de omroepplannen is simpel: de kijker staat centraal. Dat betekent een duidelijk herkenbare publieke omroep, met nog betere programma's. De huidige kwalitatief goede programma's kunnen natuurlijk gewoon blijven bestaan, al worden ze in bepaalde gevallen misschien door een andere producent geleverd. Maar dat is voor de kijker nauwelijks van belang'.

Bert Bakker spreekt van onnodige bangmakerij. `Als de omroepen de Raad van Bestuur dat niet willen, zullen er geen goede programma's verdwijnen. De politiek gaat daar niet over, dat is nou echt iets dat de omroepen zelf moeten beslissen. Het beste bewijs dat wij géén staatsomroep willen is nu juist het sneuvelen van de NPS; dat is een kleine staatsomroep. We hebben om diezelfde reden ook niet voor het BBC-model gekozen, maar juist de onafhankelijke omroepverenigingen in een moderne vorm in stand gehouden'.

Staatssecretaris Van der Laan zelf benadrukt dat het niet gaat om een bezuinigingsoperatie. `We halen geen geld weg bij de omroep. Ook daarom hoeven de programma's van de NPS niet te verdwijnen, het geld blijft beschikbaar'.

Volgens Bakker is hervorming hard nodig. `Het omroepbestel zoals we dat kennen dateert uit de tijd dat er nog maar twee TV-zenders waren. Inmiddels is het aantal Nederlandse zenders niet meer op de vingers van twee handen te tellen en spreken we over digitalisering die heel snel op ons afkomt. Dat maakt het nodig ons nog eens af te vragen waarvoor we de publieke omroep ook alweer nodig hebben: voor een gegarandeerde nieuwsvoorziening, pluriforme opinievorming en voor het brengen van culturele programma's en die dingen die de commerciële omroepen niet brengen. Nu wordt Hilversum afgerekend op kijkcijfers en marktaandelen, straks alleen nog op goede programma's'. 27-6-2005 15:08