Programmabureau Advies Overheid.nl
Uitstekende opkomst tweede bijeenkomst 'Vergunningen op Internet'

Op 16 juni 2005 organiseerde het projectteam van 'Vergunningen op Internet' de tweede bijeenkomst voor spitsprojecten en geĂŻnteresseerden. Op verzoek zal ook een derde bijeenkomst volgen, en wel op 22 september 2005.

Een veertigtal deelnemers kwam bijeen in het provinciehuis van Gelderland te Arnhem voor het laatste nieuws, praktijkvoorbeelden en onderlinge kennisuitwisseling.

Martin Eikenboom (projectleider Vergunningen op Internet) is zeer tevreden over de goede opkomst uit verschillende overheidslagen: rijk, provincies, milieudiensten, gemeenten en ook - hoewel nog in de minderheid - een enkele waterschap. 'Het project Verguningen op Internet kan zich verheugen op een ongekende belangstelling uit allerlei overheidsorganisaties', aldus Martin. 'Het aantal spitsprojecten dat in aanmerking komt voor een geldelijke bijdrage vanuit BZK is inmiddels bereikt, maar Advies Overheid.nl blijft ook nieuwe spitsprojecten adviseren en ondersteunen'.

'Spitsprojecten zijn koplopers van de overheid', noemt de heer Aalderink (Gedeputeerde Gelderland) de deelnemende organisaties. 'Met het werken aan een standaard voor het ontsluiten van vergunningen op internet, werken we heel direct aan de implementatie van het verdrag van Aarhus'. De heer Aalderink benadrukt dat het openbaarmaken van informatie een belangrijke overheidstaak is, maar dat de overheid ook de kwaliteit van het informatieaanbod moet blijven controleren. Daarbij speelt ook de urgentie om je als overheid constant af te vragen wat de behoeften en wensen van de burger zijn. De provincie Gelderland heeft met het digitale loket 'Leven in Gelderland' (LIG) - een belangrijke stap gezet. De website - nu nog in ontwikkeling - geeft burgers toegang tot informatie over de lucht-, geluid- en bodemkwaliteit uit de eigen buurt.

Wout Hofman (adviseur Vergunningen op Internet) liet verschillende ICT vraagstukken de revue passeren, zoals over versiebeheer en de vele standaarden die in omloop zijn. De metadatastandaarden voor Vergunningen op Internet zijn stabiel voor wat betreft de semantiek (de betekenis van de begrippen), maar de syntax (technische labelnamen) kunnen nog worden aangepast aan de webmetadata zoals beschreven in het Handboek Metadata op Advies Overheid.nl.

Jasper Rijnders (OSOSS) kwam tegemoet aan de juridische vragen die onder de deelnemers leven. Hij hanteert als stelregel dat overheden alles wat nu al via de tradionele kanalen gepubliceerd wordt - zoals in huis aan huisbladen -ook digitaal gepubliceerd mag worden.

Milieudienst IJmond

Voor de deelnemers was er gelegenheid om in een aantal parallelsessie's prakijkvoorbeelden te aanschouwen. Zo presenteerden Kerenza Sleven en Hiddo Huitzing van Milieudienst IJmond het informatiesysteem Menes Web. Dit systeem heeft als belangrijke voordelen onder meer: eenvoudig toegankelijk voor iedereen, de gebruiker hoeft niets te installeren, het zoeken gaat via een metadatamodel en het is op te nemen binnen de eigen website.

Provincie Gelderland

Corine Quarles van de Provincie Gelderland demonstreerde een toepassing om metadata in te voeren zoals het project Vergunningen op Internet dit in het Internet Publicatiemodel heeft neergelegd. Voortkomend uit de ervaringen hiermee geeft de Provincie Gelderland veel tips zoals: informatie over documenten en over procedures scheiden, maak gebruik van het definitieboek vergunningen en test vooral op de werkvloer, gebruik de basisregistraties in plaats van handmatig namen en adressen intypen en de standaard is slechts een model wat een vertaalslag nodig maakt.

Gemeente Heusden

Martin de Bijl laat zien hoe ambitieus gemeente Heusden in haar doelstellingen is. Via een digitaal loket wil gemeente Heusden maar liefst 55 vergunningen ontsluiten op het gebied van bouwen en wonen, milieu en APV. Het digitaliseren van dossiers en het toekennen van metadata loopt als een trein. Het aanpassen van het digitale loket en toevoegen van nieuwe functies is in ontwikkeling. In het project volgen daarna nog de aanpassing van de interface, bouwen van de attenderingsfunctie en het realiseren van de geografische interface. Hoewel nog veel werk verzet moet worden, toont gemeente Heusden een demo van hoe het digitale loket er uitieindelijk uit moet komen te zien.

Gemeente Amstelveen

Maurice Hellebrekers licht toe hoe gemeente Amstelveen een kanteling naar een horizontale architectuur maakt met een veelheid van generieke componenten. Deze architectuur is gericht op het functioneel beheer van processen door de gemeente zelf. Voordeel zijn onder andere vrijheid in het inrichten van dataopslag en in het vormgeven van processen, interactie en schermopmaak. In de presentatie ook een toelichting van begrippen, informatiesystemen, processen, applicaties en data.

Heeft u interesse om deel te nemen als spitsproject aan het project 'Vergunningen op Internet' of denkt u dat uw organisatie op andere wijze een bijdrage kan leveren, dan kunt u contact opnemen met projectleider Martin Eikenboom, email: martin.eikenbooom@overheid.nl, tel. 06-538 60 395. Voor deelname aan en suggesties voor de derde bijeenkomst op 22 september, kunt u contact opnemen met de projectsecretaris Bastiaan Garnier (bastiaan.garnier@overheid.nl, tel. 070-8887850).

Advies Overheid.nl is onderdeel van ICTU