Persbericht Wageningen Universiteit, nr. 050, 27 juni 2005
Luchtfotografie goed bruibaar in precisielandbouw en bij wildbeheer
Het inzetten van vliegtuigen of satellieten lijkt een veelbelovende methode voor het meten en karteren van de chemische samenstelling van planten. Deze methode blijkt goed bruikbaar om het gehalte aan voedings- en afweerstoffen in planten te meten. Dat kan heel nuttig zijn bij precisielandbouw of bij het analyseren en eventueel beïnvloeden van de verspreiding van plantenetende dieren in natuurgebieden. Tot die conclusie komt Jelle Ferwerda die op 1 juli hoopt te promoveren aan Wageningen Universiteit op Hyperspectraal Remote Sensing, het meten van lichtreflectie van planten vanuit een vliegtuig of satelliet. Hij deed daarvoor uitgebreid onderzoek in Kruger Nationaal Park in Zuid-Afrika.
Vooral in de landbouw ziet Ferwerda heel goede mogelijkheden. Met behulp van deze Hyperspectraal Remote Sensing kan zeer nauwkeurig worden vastgesteld welke delen van percelen bijvoorbeeld nog extra bemesting nodig hebben. In de toekomst kan een tractor, uitgerust met GPS, computergestuurd de mestafgifte aanpassen naar de behoefte op verschillende delen van een akker of een weiland.
Ook kan worden bepaald of gewassen rijp genoeg zijn om te oogsten. Dat is bijvoorbeeld van groot belang in bijvoorbeeld de wijnbouw waar het nogal aankomt op het juiste tijdstip van de oogst.
Tot voor kort was remote sensing van plant-chemische samenstelling niet haalbaar. Sensoren met een voldoende hoge resolutie en nauwkeurigheid waren niet beschikbaar en ook nu nog is deze techniek duur. Vooral het vliegen met bemande vliegtuigen is een dure aangelegenheid, maar kan in de praktijk in bepaalde gevallen niettemin lonend zijn, aldus Ferwerda. De kosten van remote sensing kunnen drastisch worden teruggebracht als onbemande vliegtuigjes die semi-permanent in de lucht blijven kunnen worden ingezet.
Ferwerda bleek in staat om tot 70 procent van de variatie in afweerstoffen in bomen te kunnen voorspellen. Hiervoor gebruikte hij een techniek die bekend staat als afgeleide-analyse om de effecten van ruis en variatie in licht-inval te verminderen. De remote sensing beelden die gebruikt zijn, werden opgenomen met een sensor van HyMap, uitgerust met 96 spectrale banden.
Jelle G. Ferwerda (Den Helder, 1976) studeerde systeem ecologie aan Wageningen Universiteit. Tussen juni 2001 en nu was hij assistent-in-opleiding (AIO) aan Wageningen Universiteit en het ITC, the international Insitute for Geo-Information Science and Earth Observation in Enschede. Het ITC maakte het onderzoek van Ferwerda financieel mogelijk.
Wageningen Universiteit