FloraHolland


Nederlandse Greenports bepalen toekomstagenda glastuinbouwsector

Minister Veerman: Tuinbouw moet internationale topspeler blijven

Persbericht (27 juni 2005) - Overheden en bedrijfsleven hebben stevige afspraken gemaakt over de toekomstagenda van de glastuinbouwsector. Op donderdag 23 juni 2005 werd de toekomstagenda samengesteld op basis van een plenaire discussie waarbij overheid en bedrijfsleven hun inbreng leverden en zich committeerden. Onder leiding van initiatiefnemer J. van der Tak, burgemeester van de gemeente Westland, stelden de Nederlandse Greenports in een gezamenlijk Manifest de speerpunten vast, namelijk kennis en innovatie, ruimtegebruik, infrastructuur, regelgeving en (Europese) financiering. Minister C. Veerman van LNV en Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland J. Franssen gaven tijdens deze bijeenkomst aan buitengewoon content te zijn over de unieke samenwerking van zowel het gezamenlijke bedrijfsleven als de overheid. De tuinbouwsector presteert zeer goed maar moet ook blijvend in staat worden gesteld dit niveau te behouden, aldus beide bewindslieden.

De Nederlandse Greenports, tuinbouwclusters operend op internationale schaal, zijn in de Nota Ruimte door de overheid erkend als de derde belangrijke pijler onder de Nederlandse economie. Tot het systeem van Greenports behoren ook de satellietgebieden. De Greenports leveren een exportwaarde van 12 miljard euro en werkgelegenheid van 140.000 arbeidsplaatsen. Nederland kent vijf Greenports; Westland/Oostland, Aalsmeer e.o., Venlo, Duin-en Bollenstreek en Boskoop. Ondanks dat de glastuinbouw slechts 0,5 procent van de oppervlakte van Nederland bestrijkt is ruimte voor glastuinbouw en de inrichting van deze ruimte een basisvraag. Veel energie wordt gestoken in herstructurering van verouderde gebieden en clustering van glastuinbouw in nieuwe duurzame gebieden. Uitgangspunt bij ruimtelijke ontwikkelingen zijn de Greenports, waar naast de productiebedrijven in de glastuinbouw ook veredeling en vermeerdering, handel, logistiek, kennisinstellingen en toeleveranciers geconcentreerd zijn. In 2006 vindt er opnieuw een vergelijkbare werkconferentie 'Greenports' plaats in Aalsmeer. Dan wordt de toekomstagenda voor 2020 gepresenteerd door de gezamenlijke Greenports.

Samenwerking
Om de economische kracht van de Greenports uit te bouwen is in het gezamenlijke Manifest de tuinbouwagenda vastgesteld ten aanzien van: ondernemerschap, ruimtelijke beleid en herstructurering, Agrologistiek en infrastructuur en kennis en innovatie (zie bijlage). Kernpunt in het Manifest is de samenhang tussen de verschillende agendapunten. Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, J. Franssen, gaf in zijn openingstoespraak al aan dat verkokering een belemmering is in de ontwikkeling van de Greenports. De rolverdeling voor uitbouw van de economische kracht van de Nederlandse Greenports is helder. Dit werd tijdens de werkconferentie bevestigd. De sector gaat uit van eigen ondernemerschap, de overheid schept randvoorwaarden voor Greenports om een internationale topspeler te zijn en te blijven. Ook Minister Veerman, die de werkconferentie afsloot, steunde de duidelijke rolverdeling tussen ondernemers en overheid. "Het is aan ondernemers zelf om Greenport Nederland te realiseren. Toch lukt dat niet zonder de overheid, want de Greenports zijn in hoge mate afhankelijk van beslissingen over bijvoorbeeld ruimte en infrastructuur. Daarom is een duidelijke visie van de rijksoverheid onontbeerlijk." Na de zomer stuurt de minister een beleidsbrief naar de Tweede Kamer waarin hij samen met minister Dekker van VROM de plannen beschrijft. Het Manifest zal hier nadrukkelijk in worden meegenomen.

Minister Veerman nodigde de Greenports uit om mee te werken aan een departementaal project van LNV met WUR (Wageningen) hoe een gedeelde agenda van overheid en bedrijfsleven voor infrastructuur op te zetten. De Greenports zetten daarnaast in op multimodale concepten voor vervoer.

De glastuinbouw is een van de meest innovatieve sectoren van Nederland. Niet voor niets is het thema 'Flowers & Food' een van de speerpunten van het Innovatieplatform onder leiding van minister-president Balkenende. De innovatie vindt op bedrijfsniveau plaats, in het Manifest zijn afspraken gemaakt over doorstoom van kennis en innovatieve concepten en de uitwerking van kennisnetwerken.

Fotobijschrift 1: Minister Veerman van LNV erkent dat de Greenports in hoge mate afhankelijk zijn van beslissingen van de overheid over bijvoorbeeld ruimte en infrastructuur. Met deze werkconferentie werd een belangrijke concrete stap gezet.

Fotobijschrift 2: De pers kreeg vandaag een toelichting op het Manifest in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.


---