Digitale Gemeente Houten

Ontwerp Regionaal Structuurplan 2005-2015 vastgesteld

maandag 27 juni 2005 - Bron: Bestuur Regio Utrecht

Het dagelijks bestuur van Bestuur Regio Utrecht (BRU) heeft op 27 juni 2005 het ontwerp Regionaal Structuurplan 2005-2015 (RSP) vastgesteld. Hierin staat in grote lijnen hoe de regio Utrecht zich in de komende tien jaar moet gaan ontwikkelen op het gebied van wonen, werken, groen en bereikbaarheid. Het plan vormt de basis voor de uitvoeringscontracten die in de komende maanden opgesteld worden met de gemeenten die samenwerken in het BRU.

Woningbouw
Om het woningtekort in de regio terug te dringen, moeten er tot 2015 in totaal zon 52.500 woningen gebouwd worden. Met Rijk en provincie is afgesproken dat er in de periode tot 2010 tenminste 24.000 nieuwe huizen bijkomen. Voor een groot deel kan dit met de plannen die al in voorbereiding zijn, maar die moeten wel sneller worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er ook nieuwe bouwlocaties nodig: Rijnenburg (5.000 woningen), de driehoek Bunnik-Houten-Werkhoven (5.000 woningen), Maarssen Zuid (500 woningen) en Vianen Oost (1.100 woningen). Verder worden als binnenstedelijke locaties aangegeven: Merwedekanaal en Vaartse Rijn (3.000 woningen) en extra zoeklocaties in de stad Utrecht (2.500 woningen).

Groen
Er moet een extra inspanning geleverd worden om groenprojecten te realiseren. De recreatiemogelijkheden moeten uitgebreid en verbeterd worden door onder meer wandel- en fietspaden aan te leggen. Er worden nieuwe gebieden ontwikkeld in het westen en er wordt ingezet op het behoud, beheer en ontsluiten van bestaande recreatiegebieden in het oosten van de regio.

Economische ontwikkeling
De regio Utrecht wil haar economische positie als kennis- en dienstencentrum in het hart van Nederland versterken. Zij wil zich verder ontwikkelen tot innovatieve regio op het gebied van life sciences en ontmoetingsplaats van wetenschappelijk en creatief talent. Om een stevige bijdrage te leveren aan de profilering van de Randstad als geheel wil de regio zorgen voor voldoende en passende bedrijfsruimte en aantrekkelijke woonmilieus. Vooralsnog gaat de regio er vanuit dat de bedrijventerreinen die al gepland en in ontwikkeling zijn, voldoende ruimte bieden om aan de vraag te voldoen. Ook voor de ontwikkeling van kantoren wordt slechts een beperkt aantal nieuwe locaties aangewezen. De voorkeur ligt bij locaties langs de assen A2 en A12 en in de (inter)nationale kerngebieden Utrecht Centrum, Science park De Uithof en Leidsche Rijn Centrum. Op basis van de huidige marktpotentie wordt uitgegaan van de toevoeging van 800.000 tot maximaal 1.000.000 m2 kantoren in de planperiode van 2005 tot 2010.

Verkeer en vervoer
In samenhang met het Regionaal Verkeers- en Vervoerplan 2005-2015 (RVVP) wil de regio zorgen voor een goede bereikbaarheid. Prioriteit heeft het draaiend houden van de Utrechtse Ring, te weten delen van de rijkswegen A2, A12 en A27. Essentieel voor het ontlasten van met name de A12 en A27 is de aanleg van de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU). Voor het ruimtelijk beleid betekent het dat knooppunten, assen en openbaar vervoer-ontsluiting de leidraad zijn voor ontwikkelingen die mobiliteit met zich meebrengen (kantoorlocaties, centrumvoorzieningen, etc.).

Een volwassen regio
De kracht, alsmede de opgave van de regio Utrecht ligt in het schakelen tussen schalen. Enerzijds acteert de regio op het hogere schaalniveau van de Randstad, Nederland en Europa. Anderzijds ligt de kracht juist in het regionale, in het samenspel van de gemeenten. De combinatie van groot en klein, van dynamiek en rust, van snelheid en traagheid, van intensief en extensief karakteriseert deze regio. Ruimte voor dynamiek, oog voor behoud en beheer. De kunst is de kansen van gebieden te benoemen en deze als uitgangspunt te nemen voor het opstellen van ruimtelijk beleid voor de middellange en lange termijn. Dit biedt de mogelijkheid een integraler beeld van de regio te geven, rood en groen niet meer als tegenstelling te zien, maar als elkaar aanvullende elementen in een volwassen regio. Samen op laten gaan van rode, groene en grijze programmas en een eerlijke verdeling van lusten en lasten. Doen waar je sterk in bent.

Procedure
Nu het dagelijks bestuur het ontwerp RSP heeft vastgesteld, gaat het plan de wettelijk voorgeschreven procedure in. In september wordt het ter inzage gelegd en kan iedereen zijn of haar mening geven. Eind augustus wordt het ontwerp RSP officieel gepubliceerd. Naar verwachting wordt het plan eind december vastgesteld door het algemeen bestuur van het BRU.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2005 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).