Verse vis stinkt niet
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzoekt regelmatig de
kwaliteit van vis. De kwaliteit wordt getoetst door het meten van de
hoeveelheid totaal vluchtige stikstofbasen, verantwoordelijk voor de
kenmerkende visgeur die toeneemt naarmate de vis langer bewaard wordt.
Bij 27% van de 266 monsters vis werd een te hoog gehalte gemeten. Het
percentage bij voorverpakte vis lag aanzienlijk hoger (46%) dan bij
verse vis (17%) omdat bij verse vis slechte kwaliteit eerder wordt
herkend en uit de handel wordt genomen. Bij voorverpakte vis met een
te hoog gehalte totaal vluchtige stikstofbasen is het product bij een
te hoge temperatuur bewaard of is de te gebruiken tot datum te
optimistisch ingeschat. De VWA heeft bij afwijkingen schriftelijke
waarschuwingen en boeterapporten afgegeven.
Stikstofbasen
De hoeveelheid totaal vluchtige stikstofbasen (TVB-N) is een chemische
indicator voor visbederf. Vluchtige stikstofbasen worden
verantwoordelijk gehouden voor de onplezierige visgeur en leveren zo
een negatieve bijdrage aan de geur en smaakbeleving van vis en
visfilets. Het gehalte aan TVB-N is laag zolang de vis van goede
kwaliteit is en begint te stijgen als de vis langer bewaard wordt.
Voor een aantal vissoorten is een wettelijke norm vastgelegd.
Overschrijding van de norm betekent dat de vis beschouwd moet worden
als niet geschikt voor menselijke consumptie.
Onderzoek
Door het hele land heeft de VWA in totaal 226 monster vis of visfilet
genomen in groothandels supermarkten, viskramen en viswinkels. Van
deze monsters waren er 94 voorverpakt en 9 diepgevroren. In geen van
de diepgevroren monsters werd de norm overschreden. Bij voorverpakte
vis week 46% van de monsters af van de norm en bij onverpakte vis was
dit percentage 17%. Het lagere percentage bij onverpakte producten kan
verklaard worden doordat producten van slechte kwaliteit makkelijker
kunnen worden vastgesteld en eerder uit de handel genomen kunnen
worden.
Maatregelen
Bij 25 (27%) van de voorverpakte monsters en 17 (10%) van de
onverpakte monsters heeft de VWA maatregelen getroffen (schriftelijke
waarschuwingen en boeterapporten). De maatregelen moeten leiden tot
het vermelden van een correcte te gebruiken tot datum op de verpakking
en tot goede bewaarcondities in de bedrijven. Consumenten zelf moeten
ook letten op een koele bewaartemperatuur en tijdig consumeren (voor
de aangegeven te gebruiken tot datum).
Meer informatie:
* rapport: Totaal vluchtige stikstofbasen in vis
* webdossier vis
* www.voedingscentrum.nl
Voedsel en Waren Autoriteit