Vereniging Nederlandse Gemeenten

MONITOR INKOMSTEN UIT LOKALE HEFFINGEN: LAAGSTE STIJGING SINDS 1987

Uit de Monitor inkomsten uit lokale heffingen 2005 blijkt dat de inkomsten uit de vijf belangrijkste lokale heffingen (OZB, afvalstoffenheffing/reinigingsheffingen, rioolrechten, waterschapsomslagen en verontreinigingsheffingen) dit jaar met gemiddeld 4,2% stijgen. Het gaat om de laagste stijging sinds 1987.

In geld uitgedrukt betekent dit dat iemand met een huurhuis en een modaal inkomen in 2005 ongeveer 12 meer aan gemeentelijke woonlasten betaalt op basis van gemeentelijke besluitvorming. Bij een woningeigenaar gaat het om 23 per jaar, terwijl iemand op het minimum over het algemeen geen lokale lasten hoeft te betalen. Daarnaast betalen alle huishoudens circa 45 meer door rijksbeleid: het verdwijnen van de Zalmsnip.

De monitor toont aan dat gemeenten verantwoord met de lokale heffingen omgaan. Gemeenten zijn de afgelopen jaren geconfronteerd met forse bezuinigingen die tegelijkertijd gepaard gaan met toenemende financiële onzekerheid. Daar komt nog bij dat de gemeenten een forse inspanning hebben geleverd bij juist die zaken die de burger bezighouden. Tegen de financiële trend in stijgen de gemeentelijke uitgaven voor openbare orde en veiligheid met ruim 11%. Ook de uitgaven voor vervoer, verkeer en waterstaat zijn gestegen. Hieruit blijkt dat de gemeente de overheid is die dicht bij de burger staat en in staat is adequaat op signalen te reageren. Uit het VNG-onderzoek De burger in beeld blijkt overigens dat aanzienlijk meer burgers vertrouwen hebben in de adequate besteding van gemeentelijke belastingen, dan in de aanwending van rijksbelastingen.

De monitor is het sluitstuk van een lange reeks cijfers over de ontwikkeling van de lokale lasten in 2005. Daarbij valt op dat sommigen ten onrechte enorme stijgingen aan het gemeentelijk beleid toeschrijven. De VNG doet een beroep op iedereen die een rol wil spelen in de discussie over lokale heffingen om uit te gaan van eenduidige cijfers. De staatssecretaris van Financiën heeft aangekondigd hierin een voortrekkersrol te willen vervullen, hij heeft deze belofte met de nieuwe monitor helaas niet waargemaakt.

Op vrijdag 24 juni heeft de ministerraad ingestemd met deze Monitor. Voor het persbericht van de ministerraad klik hier.