Persbericht
27 juni 2005
Bedum voert de VROM-taken goed uit
De gemeente Bedum voert de vergunningverlening voor bouwen en milieu goed uit. De achterstand bij gebruiksvergunningen is vrijwel ingelopen. Ook het toezicht op de naleving van wettelijke regels en vergunningsvoorschriften wordt goed uitgevoerd. Bedum heeft nog wel te weinig beleid en programma's vastgesteld om deze kwaliteit ook in de toekomst te waarborgen.
Dit zijn de meest in het oog springende uitkomsten van een recent onderzoek van de VROM-Inspectie. Het College van B&W van Bedum onderschrijft de conclusies van het rapport en komt voor oktober van dit jaar met een plan van aanpak om verbeteringen aan te brengen.
Opzet onderzoek
Iedere gemeente in Nederland wordt eens in de vier jaar geïnspecteerd door de VROM-Inspectie. In zo'n onderzoek gaat de Inspectie na hoe de gemeente haar taken uitvoert op het gebied van ruimtelijke ordening, bouwen, milieu en veiligheid. In februari 2005 heeft de Inspectie een onderzoek uitgevoerd bij de gemeente Bedum. Dit onderzoek bestond uit dossieronderzoek, interviews met medewerkers van de gemeente en een visuele controle op het grondgebied van de gemeente. Het onderzoek heeft betrekking op 2004.
Resultaten
De gemeente voert de wettelijke VROM-taken in het algemeen naar behoren uit, maar geeft nauwelijks waarborgen voor kwaliteit en continuïteit in de toekomst. Beleid, programma's en verslagen ontbreken vaak. De verantwoording over de uitvoering geschiedt op pragmatische wijze. De VROM-Inspectie adviseert de gemeente te komen tot een betere administratieve organisatie.
De gemeente heeft met de uitvoering van taken op het gebied van bouwen en wonen vooruitgang geboekt ten opzichte van eerder onderzoek door de VROM-Inspectie. De toetsing aan het Bouwbesluit kan evenwel nog verder worden verbeterd.
De gemeente werkt hard aan actualisering van de vaak sterk verouderde bestemmingsplannen. Bedum heeft in 2004 een integraal handhavingsbeleid vastgesteld. Op veel gebieden wordt al goed toezicht gehouden. De recent ingevoerde gebiedsgerichte controles zijn hiervan een prima voorbeeld. De Inspectie complimenteerde de gemeente met de goede uitvoering van het Bouwstoffenbesluit.
Minder sterke punten trof de VROM-Inspectie aan bij de sloopvergunningen en enkele milieutaken. De sloopvergunningen en vooral het toezicht daarop blijven onder de maat. Er is nauwelijks toezicht op de asbestverwijdering. Het milieubeleidsplan is voldoende actueel, maar het gemeentelijke rioleringsplan is al geruime tijd verlopen. De uitvoering van de afvalinzameling ligt bij meerdere afdelingen en is minder overzichtelijk georganiseerd. De gemeente heeft per 1april 2005 de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen uitbesteed aan de milieudienst Groningen. De Inspectie adviseert snel een nieuw rioleringsplan vast te stellen en de interne organisatie van de afvalstoffen-inzameling onder de loep te nemen.
Maatregelen
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van het onderzoek op 24 mei 2005 besproken met de gemeente. Afgesproken is dat de gemeente vóór oktober 2005 komt met een plan van aanpak waarin wordt aangegeven hoe de geconstateerde tekortkomingen verbeterd gaan worden. Medio 2006 kijkt de Inspectie of de gemaakte afspraken worden nagekomen en hoe het staat met de voortgang van de verbeteringen.
Download
Rapport VROM-Inspectie (pdf, 89 KB)
( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=20925 )
Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer