Time : 12:49:29 PM
Date : Monday, June 27, 2005
Sender Name: Fidelity Investments Luxembourg S.A.

FIDELITY INTERNATIONAL WAARSCHUWT: INDEX-CONCENTRATIE IS NADELIG VOORAANDELENBELEGGERS


- Nederlandse, Britse, Duitse en Franse aandelenmarkten worden gedomineerd door een beperkt aantal ondernemingen


- Beleggers in de VS en Japan profiteren van indices die veel gevarieerder zijn

Amsterdam, 27 juni 2005 - Maar al te vaak wordt een aandelenindex gedomineerd door een handjevol ondernemingen. Dat gaat des te meer knellen nu steeds meer internationale ondernemingen ertoe overgaan hun beursnoteringen te consolideren.

Index-concentratie - het verschijnsel dat een klein aantal ondernemingen voor een groot deel bepalend zijn voor de waarde van de benchmark - is het meest in het oog springend in het Verenigd Koninkrijk en de Europese markten, zo blijkt uit onderzoek van Fidelity International.

Dit kan voor beleggers nadelen opleveren, bijvoorbeeld wanneer een onderneming als Royal Dutch/Shell zijn plannen doorzet om de dubbele beursnotering te vervangen door één enkele notering aan de London Stock Exchange. Daarmee zal het gewicht van Shell in de FTSE All-Share index naar verwachting meer dan verdubbelen ten opzichte van de huidige weging van 3,1 procent , terwijl de grootste positie in de Nederlandse AEX volledig zal verdwijnen, waardoor deze balans in deze index ingrijpend zal veranderen.

Op dit moment zijn slechts vijf ondernemingen verantwoordelijk voor meer dan 60procent van de AEX, tien voor ruim 60procent van de CAC 40 index, de belangrijkste indicator voor de Parijse aandelenbeurs. In Duitsland maken de tien grootste ondernemingen maar liefst 54,3procent van de HDAX index uit, terwijl in het Verenigd Koninkrijk de top tien bepalend is voor 41,1 procent van de Britse FTSE All-Share .

Voor beleggers die kiezen voor een portefeuille die een index weerspiegelt, in plaats van een strategie te volgen waarin ze zonder band met de index hun aandelen selecteren, kan deze concentratie van de indices een risico vormen. Doordat de indices door zo'n klein aantal ondernemingen worden gedomineerd, kan de spreiding van hun portefeuille te wensen overlaten, zowel wat betreft de spreiding van individuele aandelen als de sectorspreiding.

Frederic Gautier, fondsbeheerder van het FF European Larger Companies Fund, zegt dat de zorgwekkende concentratie van de Britse en andere Europese indices voor hem bevestigt dat hij er goed aan doet zijn beleggingen ook buiten de Europese kernlanden te kiezen. "Doordat ik de vrijheid heb om in een groot aantal landen te beleggen, onafhankelijk van iedere index, heb ik de mogelijkheid om tegenwicht te bieden tegen het negatieve effect van indices zoals de Britse, die in mijn portefeuille juist de grootste onderweging vormt."

Trygve Tøraasen, fondsbeheerder van het FF European Mid Cap Fund, voegt daaraan toe: "Als ik mijn fonds zo zou moeten opbouwen dat het in grote lijnen de Europese indices zou weerspiegelen, zou ik moeten beleggen in aandelen waarvan ik niet echt overtuigd ben. Ik wil de vrijheid hebben om aandelen in mijn portefeuille op te nemen die naar mijn overtuiging geld zullen opbrengen voor onze beleggers."

Als gevolg van de dominantie van een klein aantal ondernemingen kan de portefeuille van een index-tracker afbuigen naar bepaalde sectoren. In Nederland, bijvoorbeeld, zijn de 10 grootste ondernemingen verantwoordelijk voor ruim 83 procent van de waarde van de AEX, maar ze vertegenwoordigen maar 7 sectoren: olie & gas, banken, elektronica, telecom, verzekeringen, brouwerijen en voedingsmiddelen.

In het Verenigd Koninkrijk is het beeld hetzelfde: de 18 grootste ondernemingen bepalen 50 procent van de waarde van de FTSE All-Share, maar vertegenwoordigen slechts vijf sectoren: olie, banken, farmaceutica, mijnbouw en telecom.

In Duitsland zijn de tien grootste ondernemingen eveneens afkomstig uit een beperkt aantal sectoren: telecom & technologie, chemie, auto-industrie, financiën en nutsbedrijven. Hetzelfde patroon is in Frankrijk zichtbaar: olieproducent Total bepaalt 13,7 procent van de totale waarde van de index, terwijl farmaceutica-gigant Sanofi-Aventis nog eens 11 procent vertegenwoordigt.

Voor beleggers in de Verenigde Staten en Japan doet het probleem van index-concentratie zich veel minder voor. De tien grootste ondernemingen in de S&P 500 Composite en de Nikkei 225 vertegenwoordigen respectievelijk 21 en 30 procent van hun indices, terwijl beide indices in totaal minder aandelen bevatten dan bijvoorbeeld de FTSE All-Share.

Meer informatie in de bijlage of op www.pressreleases.be.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Henk van Eldik
Fidelity Investments Luxembourg S.A.
Tel. (352) 250 404 2262
Mobiel (352) 21 234 988
henk.van.eldik@fid.intl

Fidelity verstrekt uitsluitend informatie over haar producten en geeft geen beleggingsadviezen die gebaseerd zijn op persoonlijke omstandigheden, maar biedt alleen de mogelijkheid door bij haar orders in te leggen participatierechten in Fidelity Funds SICAV te verwerven. Uitgegeven door Fidelity Investments Luxembourg SA, Kansallis House, Place de l'Etoile, BP 2174, L-1021 Luxembourg.