Centraal Bureau Levensmiddelen


Overheid jaagt kip de supermarkt uit

Leidschendam, 25 juni 2005

CBL vreest einde consumptie kipvlees
Overheid jaagt kip de winkel uit

Supermarkten vrezen in de toekomst geen pluimveevlees meer te kunnen verkopen als gevolg van de herijking van het Campylobacterbeleid door de overheid. In Brussel is gesteld dat pluimveevlees per 1-1-2011 vrij moet zijn van salmonella.

De Nederlandse overheid gaat twee zeer forse stappen verder door te eisen dat pluimveevlees per 1 januari 2007 vrij moet zijn van salmonella en campylobacter.
Met nog enkele extra eisen moet het mogelijk zijn om vers pluimveevlees vrij te krijgen van salmonella, zeker in 2011. Campylobacter is volgens het RIVM niet uit te roeien.

Het gevolg van het nieuwe beleid is zeer hoge uitvoeringslasten voor overheid (belastinggeld) en bedrijfsleven. Wanneer de overheid per se wil dat pluimveevlees steriel wordt gemaakt, moet als laatste redmiddel ook decontaminatie mogelijk worden gemaakt. Dit betekent dat pluimveevlees ontsmet zou moeten kunnen worden met melkzuur, gechloreerd water of doorstraling. Uiteraard met als randvoorwaarde dat dit geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid.

De consument zal door de aleingang van de Nederlandse overheid in verwarring worden gebracht. Het CBL wil dat dit soort drastische maatregelen van de overheid gebaseerd zijn op een risico-beoordeling en niet op emotie.

In de supermarkt wordt pluimveevlees vrijwel uitsluitend voorverpakt aan de consument aangeboden. Het voorkomen van besmetting moet plaatsvinden bij pluimveehouders en slachterijen en uitsnijderijen. Wanneer de overheid steriel pluimveevlees wenst, moet ook in deze fase van productie de decontaminatie plaatsvinden.
De reactie van de consument op decontaminatie van pluimveevlees is onbekend.
De consument kan er ook zelf thuis voor zorgen dat eventueel besmet vlees geen gevaar oplevert door hygiënisch te werken en het vlees goed te doorbakken en zeker niet rauw te eten.

De controle op het vrij zijn van salmonella en campylobacter gebeurt in de winkel. De VWA werkt momenteel aan een handhavingsprotocol waarbij gedacht wordt aan 5 monsters van elk 25 gram die allen vrij moeten zijn van S&C na opkweken van de monsters. Over een ondergrens wordt niet gesproken dus aangenomen moet worden dat iedere aanwezige bacterie zal kunnen worden aangetoond wat vervolgens zal leiden tot hoge boetes voor supermarkten en recalls van partijen pluimveevlees.


* Outdare

* Eric Dietz