Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Hooghalen, 15 juni 2005
Echtpaar in de oorlog betrokken bij verzetsactiviteiten
Ooggetuigen Hendrik en Fransina Thalen-Dingstee vertellen hun verhaal
Het zag er naar uit dat het echtpaar Thalen-Dingstee elkaar na de oorlog niet meer zou zien. Ze herinneren zich nog veel van hun tijd in het verzet. Op 26 juni
aanstaande om 14.00 uur vertellen zij hierover in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Hendrik en Fransina Thalen-Dingstee, geboren in respectievelijk 1918 en 1919, traden in juli 1941 in het huwelijk en raakten betrokken bij allerlei verzetsactiviteiten. Het begon met een onderduiker en al snel werd hun woning een doorgangshuis. Eind juli 1943 ontkwamen ze aan een razzia. Kort daarna werd Fransina gearresteerd en ze kwam terecht in kamp Westerbork. Drie weken later werd ze naar de gevangenis in Scheveningen gebracht. Hendrik vertrok in deze periode met nog enkele verzetsmensen uit Meppel naar Leeuwarden om de daar ontmantelde KP te vervangen. Begin januari 1944 werd zijn vrouw vrijgelaten uit het 'Oranjehotel' in Scheveningen. Waarschijnlijk wilde de politie Hendrik via haar opsporen. De verzetsactiviteiten gingen door tot de bevrijding. De laatste oorlogsdagen brachten ze door in de kelder bij de ouders van Fransina. Hier maakten ze samen de bevrijding mee.
Het echtpaar Thalen is op zondag 26 juni in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork om hun verhaal te vertellen. De lezing begint om 14.00 uur. De toegang is bij de entree van het museum inbegrepen.