Novib

Bands ondersteunen Novib campagnes op Rock'in Park Nijmegen

Op 26 juni zullen de Nederlandse band Krezip en de Amerikaanse band REM op het Rockinâ Park Festival in Nijmegen aandacht vragen voor Novibâs campagnes om een einde te maken aan armoede.

REM en eerlijke handel
De Amerikaanse band REM is een van de hoofdacts van het Rockinâ Park Festival en ambassadeur van de Make Trade Fair campagne, de campagne voor eerlijke handelsverhoudingen van Novib en Oxfam.

REM is sterk betrokken bij de campagne en bij al hun concerten in Nederland wordt Novib/Oxfam Nederland door REM uitgenodigd om hun fans te vragen een handtekening te zetten voor Make Trade Fair.

Eerlijke handel is een van de mogelijkheden voor arme landen om uit de armoede te komen. Maar op dit moment zijn de handelsregels in het voordeel van de rijke landen. Door o.a. landbouwsubsidies van de EU en de VS worden boeren in de ontwikkelingslanden weggeconcurreerd. Zij verliezen hun werk en inkomen. Daarom roept Novib op tot het stoppen van dumping van landbouwproducten en het afschaffen van exportsubsidies.

Eind 2005 komen de wereldleiders bijeen om nieuwe handelsafspraken te maken. Novib en Oxfam voeren daarom dit hele jaar campagne rondom landbouw en de WTO. Onze boodschap en wens: een wereldhandel die recht doet aan de belangen van de ontwikkelingslanden. Naast lobby is hiervoor ook grote publieke druk nodig. 7 miljoen mensen hebben al de petitie van Make Trade Fair (Big Noise) voor een eerlijke wereldhandel van Oxfam/Novib ondertekend. Eind dit jaar, bij de WTO-top in Hong Kong willen we minimaal 10 miljoen handtekeningen hebben. 10 miljoen mensen die laten zien dat ze een rechtvaardige wereld zonder armoede willen.

Krezip en onderwijs
Onderwijs is ook een manier om een einde te maken aan armoede. De Nederlandse band Krezip heeft in april het startsein gegeven voor de Novib actie Keer de Kansen! En ook tijdens Rockinâ Park zal Krezip het publiek oproepen om aan deze actie om 100.000 kinderen naar school te helpen mee te doen. Wereldwijd gaan 100 miljoen kinderen nog niet naar school. Tweederde van hen zijn meisjes. Tijdens Rockinâ Park kunnen mensen voor vijf euro zelf een kind naar school sturen. Het begin van een toekomst zonder armoede.

Met de eindstand aan het eind van de zomer zetten Novib en Krezip de regeringsleiders onder druk om hun belofte van alle kinderen naar school in 2015 waar te maken.

Op de Novib website is te zien hoeveel kinderen al naar school zijn gestuurd door deze actie. Het geld komt ten goede aan Novibâs partnerorganisaties die zich inzetten voor onderwijs. Zoals ASE in Ethiopië. Deze Novib partner bouwt ACCES-schooltjes in afgelopen gebieden in Ethiopië, zodat kinderen minder ver hoeven te lopen naar school. Al voor vijf euro kan een kind in Ethiopië een half jaar naar een ACCES-school.

Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke
ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.
Bron: Novib, 22 juni 2005

Zangeres Jacqueline Govaert: âIk weet zeker dat het ons gaat lukken om 100.000 kinderen naar school te krijgenâ
Zangeres Jacqueline Govaert: âIk weet zeker dat het ons gaat lukken om 100.000 kinderen naar school te krijgenâ
(Novib)

Meer informatie


* Make Trade Fair

* Onderwijs overwint armoede: 100.000 kinderen naar school

Links bij dit artikel


* www.maketradefair.com

* www.maketradefair.nl