Gemeente Amsterdam

Evenementen Joods Historisch Museum

26 t/m 29 juni 2005

20 juni 2005
---
webmaster

Van een rondleiding speciaal voor kinderen tot een exclusieve boottocht met diner; op deze pagina vindt u alle informatie die u nodig heeft voor een cultureel dagje uit met het Joods Historisch Museum. Van zondag 26 t/m woensdag 29 juni organiseert het museum een aantal evenementen.

In Mokum staat een huis (kinderevenement in het kader van Plantage aan het Water)

26 juni 2005 om 14.30 uur

Samen met een rondleider van het museum maken kinderen uitgebreid kennis met de bewoners van dit huis. Ook kunnen ze van alles doen: Hebreeuwse letters schrijven, naar muziek luisteren en bij Max de Matze mini matzes bakken. * Voor kinderen vanaf 6 jaar, max. 16 kinderen. * Reserveren:T (020) 5310374 E evenementen@jhm.nl

O, Waterlooplein... De oude Amsterdamse jodenbuurt (rondleiding over de tentoonstelling)

joodshistorischmuseum80x208.jpg (39 Kb) 26 juni 2005 om 14.30 uur

De karakteristieke stadswijk rondom het Waterlooplein, met lange tijd een overwegend - maar niet uitsluitend - joodse bevolking, inspireerde vele kunstenaars. De werken van onder andere Max Liebermann, Oskar Kokoschka en Johan Staller tonen het leven in de straten en steegjes.

De manier waarop kunstenaars de oude jodenbuurt in beeld brachten is voor een groot deel afhankelijk van de tijd waarin ze leefden. Zo gaven kunstenaars halverwege de negentiende eeuw vaak een romantische voorstelling, terwijl hun collega's uit begin twintigste eeuw de buurt juist realistisch verbeeldden.

Exclusieve boottocht met diner langs sporen van de oude Amsterdamse jodenbuurt

28 juni 2005 van 18.30 tot 21.00 uur

Het JHM organiseert, in samenwerking met Canal Company, Van Niftrik Traiteurs en Jacobs koosjere catering, en in aansluiting op de tentoonstelling O, Waterlooplein... De oude Amsterdamse jodenbuurt, een bijzondere avond op het water.

Vertrek om 18.30 uur vanaf de steiger bij het Muziektheater. De boot volgt een speciale route, waarbij een gids van het JHM u vertelt over de geschiedenis van gebouwen en plekken die zijn verbonden met het joodse verleden van de buurt. Tijdens de tocht wordt een koosjer drie-gangendiner geserveerd, dat met zijn geurige gerechten verwijst naar wat ooit het `Jeruzalem van het Westen' werd genoemd. Omstreeks 21.00 uur wordt afgemeerd bij de vertreksteiger.

Kosten: EUR 79,50 p.p. (inclusief gids, diner en alle dranken); Vrienden JHM: EUR 72,50 p.p. (geldt voor vrienden met rode, blauwe of zilveren Vriendenpas). Deelnemers aan het arrangement hebben op een dag naar keuze gratis toegang (op vertoon van bewijs van deelname) tot de tentoonstelling O, Waterlooplein... in het JHM. * Reserveren: T (020) 5310373 E evenementen@jhm.nl

Voorlezen bij O, Waterlooplein... door Fajga Szmulewicz

29 juni 2005 van 14.30 tot 15.00 uur

Niet alleen schilders en fotografen maar ook talloze schrijvers hebben het Waterlooplein en de oude jodenbuurt vereeuwigd. Fajga Szmulewicz, voordrachtskunstenares, leest tekstfragmenten voor, met verhalen over afbeeldingen die op de tentoonstelling O, Waterlooplein... De oude Amsterdamse jodenbuurt te zien zijn. Op deze pagina In Mokum staat een huis O, Waterlooplein... De oude Amsterdamse jodenbuurt Exclusieve boottocht met diner Voorlezen bij O, Waterlooplein... Zie ook Wij Amsterdammers Internet www.jhm.nl