24.06.2005
S. Meeuwsen
aula
VU medisch centrum
10:45
Human herpesvirus-6 and the cytokine network in human glial cells
Promotor: prof.dr. C.D. Dijkstra
Hersenontsteking bij MS geremd door virus
Het humaan herpesvirus-6 (HHV-6) blijkt ontstekingen in astrocyten (een bepaald type hersencel) niet te bevorderen maar juist te remmen. Dat blijkt uit het onderzoek van Sonja Meeuwsen. De promovenda zocht naar het effect van HHV-6 op astrocyten om uit te vinden wat de rol van dit virus is bij het ontstaan en verloop van Multiple Sclerose. Kenmerkend voor deze aandoening is chronische ontsteking van hersenen en ruggenmerg.
Het meest voorkomende celtype in het centraal zenuwstelsel is de astrocyt. In samenwerking met de Nederlandse Hersenbank haalde Meeuwsen deze celsoort uit menselijk hersenweefsel, en bestudeerde die in kweek. De promovenda testte met succes een techniek waarmee de aanmaak van honderden ontstekingsstoffen in de astrocyten meetbaar is (DNA-array).
Ook onderzocht Meeuwsen het effect van het virus HHV-6 op de aanmaak van ontstekingsstoffen. Astrocyten die geïnfecteerd zijn met HHV-6 zwellen op en smelten samen met cellen in de buurt. Opmerkelijk genoeg bleek het virus geen rechtstreekse invloed te hebben op de productie van de ontstekingsstoffen, en ook de communicatie met andere astrocyten niet te beïnvloeden.
Meeuwsen bootste de ontsteking ook kunstmatig na in de kweek. Daaruit kwam naar voren dat de HHV6-geïnfecteerde astrocyt heel anders reageert dan een gezonde cel. De geïnfecteerde astrocyt produceert in deze ontstekingsomgeving vooral groei- en beschermingsfactoren en zelfs stoffen die ontstekingen verminderen. Dit wijst er volgens Meeuwsen sterk op dat HHV-6 niet betrokken is bij het ontstaan van de ontstekingen tijdens MS, maar zelfs geneigd is zulke ontstekingen af te remmen.
De oorzaak van de chronische ontstekingen in hersenen en ruggenmerg bij MS is onbekend. De kans op MS en het ziektebeloop worden beïnvloed door zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren zoals voeding, blootstelling aan zonlicht en virusinfecties.
Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:
dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:
T 020 59 85666
E
Voor meer informatie over VUmc:
T 020 44 43444
E
Vrije Universiteit Amsterdam