Gemeente Tilburg

24-6-2005
Betere communicatie met Somaliërs via sociaal makelaar CBV ontvangt 26.650,- voor het opzetten van sociaal makelaar

Het Centrum voor Buitenlandse Vrouwen (CBV) ontvangt voor de duur van
1 jaar 26.650,- voor het ontwikkelen van de functie van een sociaal makelaar voor Somaliërs.
Dit heeft het college besloten op 21 juni 2005.

Sociaal makelaar
Sinds 2004 is er een sociaal makelaar werkzaam voor de Antilliaanse gemeenschap in Tilburg. Deze functie is ontwikkeld door het CBV omdat gebleken is dat er zowel bij de Antilliaanse gemeenschap als bij de organisaties en instellingen in de stad ontevredenheid heerste over de wederzijdse relatie en communicatie. De ervaringen met de Antilliaanse sociaal makelaar zijn zeer positief. De Antilliaanse gemeenschap doet een groot beroep op de makelaar: in 3 maanden tijd zijn 56 vragen vooral op de gebieden wonen, inkomen, werk en studie, schulden, zorg en hulpverlening - beantwoord. Ook instellingen nemen contact op met de sociaal makelaar als ze vragen hebben over de doelgroep. Wethouder Mevis: Vanuit de Somalische gemeenschap in Tilburg is er ook al langer behoefte aan een dergelijke bruggenbouwer. Om die reden heeft de gemeente 2 Somalische adviseurs in dienst die de medewerkers van Sociale Zaken adviseren en ondersteunen bij de dienstverlening aan Somalische cliënten. Het college heeft nu besloten - ondanks het feit dat het aantal Somaliërs in Tilburg afneemt aan het CBV opdracht te geven ook een functie van sociaal makelaar voor Somaliërs te ontwikkelen. De problemen waar deze groep mee kampt blijven namelijk dermate complex dat er zowel bij de Somalische gemeenschap als bij instellingen in de stad grote behoefte is aan deze functie.

Allemaal Tilburgers
De functie van sociaal makelaar is een uitwerking van de ambities die de gemeente Tilburg formuleert in de kadernota Allemaal Tilburgers (2005). Daarin worden 'bruggenbouwers' genoemd als belangrijk middel bij het verhogen van de participatie van allochtone gemeenschappen in de Tilburgse samenleving. Bruggenbouwers zijn bekend met zowel (de culturele achtergronden van) de grootste etnische groepen in de stad als de bestaande sociale infrastructuur. Zij werken in bestaande functies als intermediairs, sociale makelaars, voorlichters en mentoren. Wethouder Mevis: De gemeente wil dit fenomeen versterken door een poule, een team van professionele bruggenbouwers in de stad te formeren. Dit team kan een brug slaan waar instellingen en mensen uit etnische groepen moeite hebben elkaar te bereiken.

Subsidie WST
Behalve aan het CBV heeft het college op 21 juni ook een subsidie toegekend aan de Welzijnsstichting voor Surinamers Tilburg (WST). Deze ontvangt 8.000,- voor ondersteuning van de projecten Ouderparticipatie en Werving en coördinatie vrijwilligers.