Ministerie van Algemene Zaken


24-06-2005, NOS, Met het oog op morgen, R3, 23.05 uur

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD, OVER DE PUBLIEKE OMROEP EN DE VOORTGANG VAN HET KABINETSBELEID

PUBLIEKE OMROEP

GROOT:
Uiteindelijk ligt die toekomstvisie er dan nu. Met een bekende titel trouwens: Met het oog op morgen. Dat staat op de kaft en daarom vroeg ik aan premier Balkenende waar we dat nou aan te danken hebben.


BALKENENDE:
Ik denk dat u erg gelukkig kunt zijn. U kunt het misschien wel beschouwen als een stukje hommage aan Met het oog op morgen, de makers en de luisteraars. Maar de woorden met het oog op morgen hebben natuurlijk alles te maken met hoe kijk je aan tegen een publiek bestel in het licht van allerlei veranderingen. Een ander medialandschap en dan is het ook heel goed om de bestaande structuur eens tegen het licht te houden. Vandaar dat voor die titel is gekozen.

GROOT:
Het kabinet stelt voor in die visie om expliciet in de mediawet op te nemen dat nieuws op radio en televisie onafhankelijk en objectief moet zijn. Is het dat op dit moment dan niet?


BALKENENDE:
Daar doe ik geen uitspraak over.

GROOT:
Maar waarom staat het er dan zo expliciet in?


BALKENENDE:
Om nog eens aan te geven dat er een verschil is tussen de nieuwsvoorziening die voor iedereen toegankelijk moet zijn, die objectieve gegevens bevat en daarnaast de duiding van het nieuws via opinievorming. En dat is dn wat in die B-categorie terecht komt. En dat is dan een taak van de omroepverenigingen.

GROOT:
Het is niet publieke omroepje pesten.


BALKENENDE:
Nee hoor, er zijn natuurlijk ook andere adviezen hier over geschreven, ik denk bijvoorbeeld aan het advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid waarin ook werd gesproken over de verschillende functies van het publieke bestel. Dat heeft niets met pesten te maken dat heeft te maken met goed onderscheid maken tussen de verschillende in de media.

GROOT:
Het zijn ingrijpende plannen. Ik las in een van de kranten: de sloop van het Hilversumse Bolwerk. Was dat de bedoeling?


BALKENENDE:
Zo is het natuurlijk helemaal niet. Het is wel zo dat bestuurlijke verantwoordelijkheden anders worden. Er vindt een zekere afstand plaats ten opzichte van degene die bestuurlijk bezig zijn en de omroepen. En dat is toch een wens die langere tijd leeft. Om daarmee ook aan te geven wie is nu verantwoordelijk voor wat. Om er wat meer helderheid in te krijgen. GROOT:
En die omroepverenigingen moeten gaan concurreren. Bent u niet bang dat ze elkaar straks kapot concurreren?


BALKENENDE:
Waarom heb je omroepverenigingen? Je hebt verenigingen die zich moeten profileren op basis van hun eigen achtergrond, identiteit, kleur enzovoort. Dat is ook heel goed, dat is het wezen van een pluriform bestel, en dat betekent ook dat je de concurrentie met de nader aangaat, niet om allemaal het zelfde te doen, maar om je juist te onderscheiden. Dat is ook het wezen van het hebben van een publiek bestel in Nederland. Want we hebben natuurlijk een eigen achtergrond wat betreft het publieke bestel in Nederland. Ik zie dus ook in de toekomst wel degelijk mogelijkheden voor het publiek bestel. Alleen moeten we wel kijken wat zijn de veranderingen die je nu ziet en hoe kan je de zaak bij de tijd krijgen.

GROOT:
Betekent dat dat over 15 jaar de NCRV of de KRO dat die nog wel steeds bestaan?


BALKENENDE:
In ieder geval is het zo dat de structuur die vandaag is besloten door het kabinet en waarvoor staatssecretaris van der laan een eerste verantwoordelijkheid heeft, die is natuurlijk wel voor de toekomst geschreven. En dan is juist ook het oogmerk dat de omroepverenigingen ook in de toekomst een rol kunnen vervullen. Dat is natuurlijk afhankelijk van weet je genoeg mensen achter je te krijgen. ben je een kracht in de omroepwereld waarin mensen zich kunnen herkennen. Dat hoort erbij, dat is ook een logische ontwikkeling. Maar daarmee ga je toch niet zeggen dit is het einde van het bestel. Nee we moeten het bestel juist nu enten op de toekomst.

VOORTGANG KABINETSBELEID

GROOT:
Dat nieuwe omroepbestel was een van de twee grote hobbels die het kabinet de afgelopen week genomen heeft. Andere was de nieuwe WAO. Dat is allemaal geslaagd. Is dat dan een gevoel van gelukzaligheid bij u dat de week voorbij is?


BALKENENDE:
Nou gelukzaligheid, ik ben natuurlijk wel blij dat een aantal lastige dossiers waar lange tijd over is gesproken nu tot een eind komen. Natuurlijk moeten we nu verder met de uitvoering ervan. Met de verdere implementatie maar er zijn wel duidelijke piketpalen geslagen deze week.

GROOT:
Bent u ook blij met de manier waarop dat allemaal gegaan is?


BALKENENDE:
Natuurlijk hebben we de nodige discussies gehad. Dat ging er best eens even fors aan toe. Maar uiteindelijk gaat het niet zozeer om het proces. Uiteindelijk gaat het toch om d vraag ben je met elkaar in staat om definitief knopen door te hakken.

GROOT:
Er is veel gesproken over de sfeer in de coalitie. Wat vindt u belangrijker de sfeer of de resultaten?


BALKENENDE:
Wat heb ik aan een kunstmatig goede sfeer terwijl er geen resultaten worden geboekt. Je kunt best eens een stootje hebben, je kunt best eens een keer een conflict hebben als er maar een gemeenschappelijke wil is om er uit te komen. Het heeft best lang geduurd met de discussie over de WAO, de WIA, de veranderingen, maar uiteindelijk was toch het meest fundamentele: de partijen wilden er met elkaar uitkomen. GROOT:
Maar was u er niet wat eerder uitgekomen als de sfeer wat beter was?


BALKENENDE:
Weet ik niet hoor. Het ging hier om belangrijke afwegingen. Van wat is nu de beste vorm wat betreft de uitvoeringsorganisatie. Daar werd niet hetzelfde over gedacht maar uiteindelijk is het toch gelukt om er uit te komen en dan zeg je dan telt het resultaat. En het is niet alleen dit. Als we bijvoorbeeld praten over vut en prepensioen daar zijn we uitgekomen. De WW. Nu ten aanzien van de WAO, de zorgverzekeringswet, de administratieve lastendruk, maatregelen in de sfeer van veiligheid, integratie en immigratiekwesties, op al die terreinen zijn we vooruitgang aan het boeken. Het is ook nodig.

GROOT:
Maar die vooruitgang zeggen critici dan is maar zeer beperkt. Ze zijn er wel uitgekomen maar vooral omdat niemand echt crisis wil op dit moment. Ze houden elkaar in de houdgreep.


BALKENENDE:
De vraag is of dat nu critici zijn of cynici. Want ik zie natuurlijk ook wel dat de oppositie liever heeft dat er snel verkiezingen komen. En ik zie best dat sommige groeperingen liever niet hebben dat het kabinet er uit komt. Maar op het ogenblik is het natuurlijk toch de vraag aan de orde. Wat heb je er nu aan als er nu weer conflicten zouden ontstaan in de zin van je krijgt weer een stilstand in je beleidsvorming. Het is echt nodig dat we op het ogenblik stabiliteit hebben, dat we die maatregelen nemen die nodig zijn, en dat we vooruitgang kunnen boeken. En stilstand nu, en dat krijg je wanneer je alleen maar politieke conflicten hebt, dat brengt ons geen stap verder. Er is zoveel te doen. En daarom ben ik blij met de uitkomst, van de resultaten deze week. We kunnen goed verder en dat betekent dat we met een goed gevoel de zomer in kunnen.

GROOT:
Wouter Bos zegt daar vandaag over in het Parool: dit kabinet is eigenlijk niet meer te redden want het onderling vertrouwen is gewoon weg.


BALKENENDE:
Weet u, het lijkt haast een soort wanhoopspoging van Wouter Bos om op deze manier over het kabinet te spreken.

GROOT:
Hij verwijt u dat juist, die wanhoop.


BALKENENDE:
Ik moet er een beetje om glimlachen hoor. Natuurlijk begrijp ik de wens van de oppositieleider, dat hij zegt liever verkiezingen . Ik begrijp het allemaal. Maar dat is niet in het belang van Nederland. Het is maar goed ook dat we gewoon door kunnen want niemand schiet er iets mee op.

GROOT:
Dus ook dat onderling vertrouwen hoeft vanavond op die Catshuis bijeenkomst niet hersteld te worden?


BALKENENDE:
Nee maar we hebben het daar niet over vertrouwen. Vanavond bij de Catshuis- sessie, dat was ook bekend, zouden we het hebben over het project Andere Overheid. Hoe kunnen we zorgen dat departementen efficiënter opereren. Dat je dubbelslagen weghaalt. Dat je de zaken als de lastendruk, de regels voor burgers en bedrijven gaat terugdringen. Over dat soort onderwerpen gaan we spreken vanavond. En dat is gewoon een onderdeel van het kabinetsbeleid.

GROOT:
En wat er dan ook nog wat gedronken op de goede afloop van de afgelopen week>


BALKENENDE:
Eerst werken.

GROOT:
Maar is het ook een feestelijke bijeenkomst?


BALKENENDE:
Het is een deels discussieer en ook een werkdiner. We zullen een glaasje drinken maar vanavond is wel even gewoon werken.

GROOT:
En op naar de zomer?


BALKENENDE:
Ja volgende week is de laatste kamerweek. En dan gaat het kabinet nog een week door.

GROOT:
Maar bent u er blij mee dat het zomer wordt?


BALKENENDE:
Net als elke Nederlander is het gewoon weer eens fijn om weer bij je gezin te zijn in alle drukke tijd. Het zijn hectische maanden geweest.

GROOT:
Bent u eraan toe, is het kabinet eraan toe?


BALKENENDE:
Ik heb weer ook nu door de goede besluiten van deze week ook nieuw weer energie gekregen.

GROOT:
U zou nog wel even door kunnen gaan?


BALKENENDE:
Ik ben zeer gemotiveerd om dit allemaal te doen. En als ik dan constateer met de collega's, zowel in het kabinet als in de Kamer, dat er gewoon goede resultaten worden geboekt dan is dat iets om blij mee te zijn en dan ga je ook met een goed gevoel de zomer in. (letterlijke tekst, ongecorrigeerd, jw)