Ingezonden persbericht


PERSBERICHT FFII/VRIJSCHRIFT --


---

24/06/05: Van Buitenen vraagt opheldering over geheime EU bijeenkomsten
---

Brussel -- Naar aanleiding van de gebeurtenissen rond een geheime vergadering van de "werkgroep van de Raad voor intellectueel eigendom", heeft klokkenluider en Europarlementarier Paul van Buitenen vragen gesteld aan de Europese Raad van Ministers.

Hij vraagt de Raad onder meer wie er controle uitoefent op "de diplomaten en ambtenaren die in comités standpunten innemen die haaks kunnen staan op een uitspraak van de desbetreffende nationale overheid" en hoe een nationaal parlement kan "weten of de ambtelijke vertegenwoordigers toezeggingen van de nationale regering nakomen".

Verder wil hij weten welke sancties er bestaan "wanneer diplomaten en/of ambtenaren standpunten innemen terwijl de desbetreffende lidstaat zich nog niet heeft uitgesproken of toegezegd heeft om zich van een standpunt te onthouden" en vraagt hij naar de wettelijke basis voor dergelijke geheime bijeenkomsten.

Uit gelekte verslagen van de bewuste vergadering op 27 mei jongstleden blijkt dat Nederlandse ambtenaren actief deelnamen aan de gesprekken en daarbij sterke standpunten innamen. Staatssecretaris van Gennip schreef op 6 juni 's morgens in antwoord op kamervragen nog dat "Nederland geen inhoudelijk standpunt over de conceptamendementen zal innemen voordat de inzet van het kabinet is afgestemd met uw Kamer". Ze moest hier na het lekken van verslagen echter nog dezelfde dag op terug komen in een tweede brief, waarin ze schrijft:

"Naar mij echter nu is gebleken heeft de Nederlandse vertegenwoordiging vervolgens tijdens dit overleg wel geparticipeerd in de discussie en een mening gegeven over een aantal in het EP aanhangige amendementen. Ook al werd dit gedaan met de genoemde kanttekeningen en onder het aangegeven voorbehoud, toch had deze inbreng niet gegeven mogen worden."

Aan deze kwestie gerelateerde parlementaire vragen die op 19 maart door Erik Meijer(SP) aan de Raad zijn gesteld zijn tot op heden niet beantwoord.


---

Vragen van Buitenen

---

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2244/05
van Paul van Buitenen (Verts/ALE)
aan de Raad

Betreft: Comités bij softwareoctrooien

Op 27 mei 2005 heeft er een bijeenkomst plaatsgevonden van de werkgroep van de Raad over intellectuele eigendom (octrooien), waar diplomaten en ambtenaren overleg hadden met betrekking tot het
softwareoctrooivraagstuk.

In een debat op 2 juni 2005 in de Nederlandse Tweede Kamer meldde staatssecretaris Van Gennip dat Nederlandse vertegenwoordigers zich dienen te onthouden van een Nederlands standpunt totdat de Kamer een standpunt heeft bepaald.

Uit de gelekte notulen van deze vergadering blijkt dat het tegendeel gebeurt doordat Nederland stelling neemt tegen amendementen van het Europees Parlement.


1. Wie oefent controle uit op de diplomaten en ambtenaren die in comités standpunten innemen die haaks kunnen staan op een uitspraak van de desbetreffende nationale overheid? Is dit de Commissie of de desbetreffende lidstaat?


2. Hoe kan een nationaal parlement weten of de ambtelijke vertegenwoordigers toezeggingen van de nationale regering nakomen?


3. In welke relatie staan deze geheime bijeenkomsten tot het Verdrag van Nice (art. 202), waarin procedures zijn vastgelegd waaraan de comités zich moeten houden? Welke sancties bestaan er wanneer diplomaten en/of ambtenaren standpunten innemen terwijl de desbetreffende lidstaat zich nog niet heeft uitgesproken of toegezegd heeft om zich van een standpunt te onthouden?


---

Nadere Informatie

---

FFII info over deze kwestie:
http://wiki.ffii.org/Buitenen050621En
http://swpat.ffii.org/log/05/buitenen0621/

Gedetailleerd verslag vergadering 27 mei
http://swpat.ffii.org/log/05/cons0527/
Zie ook:
http://wiki.ffii.org/CouncilWG050527En
http://wiki.ffii.org/Trilog050606En

Vragen Erik Meijer:
http://wiki.ffii.org/Meijer050319En
http://swpat.ffii.org/log/05/meijer03/q1-5.pdf
http://swpat.ffii.org/log/05/meijer03/q6-11.pdf
http://swpat.ffii.org/log/05/meijer03/q12-17.pdf
http://swpat.ffii.org/log/05/meijer03/q18-21.pdf
http://swpat.ffii.org/log/05/meijer03/q22-25.pdf

Kamerbrieven Juni (2 kamerbrieven, 1 bijlage):
http://minez.nl/content.jsp?objectid=32836

Overzicht verschillende studies naar de effecten van softwarepatenten http://www.ffii.org/~jmaebe/swpat/nlstudies/studies.pdf

Gerelateerde persberichten:
http://mailman.vrijschrift.nl/pipermail/news/

Laatste nieuws:
http://wiki.ffii.org/SwpatcninoNl
http://wiki.ffii.org/SwpatcninoEn


---

Contact

---

Ir. Arend Lammertink:
arend@vrijschrift.org
tel. +316 5425 6426

Ante Wessels
ante@vrijschrift.org
tel. +316 100 99 063

Dieter Van Uytvanck:
dieter@vrijschrift.nl
tel. +316 275 879 10


---

Over Vrijschrift -- http://www.vrijschrift.nl

---

Stichting Vrijschrift heeft als doel het bevorderen en het beschermen van intellectuele goederen die vrij te verspreiden en aan te passen zijn. Vrijschrift probeert bewustwoording te realiseren van de betekenis van het publieke domein voor de samenleving. Bescherming van het publieke domein is van groot economisch en maatschappelijk belang en vormt een belangrijke activiteit. Internationaal wordt samengewerkt met de Foundation for a Free Information Infrastructure, de Free Software Foundation, Project Gutenberg en vele andere organisaties.


---

Over FFII -- http://www.ffii.org

---

De Stichting voor een Vrije Informatie-infrastructuur (Foundation for a Free Information Infrastructure) is een non-profit organisatie die gevestigd is in München en zich bezig houdt met bewustmaking rond gegevensverwerking. FFII ondersteunt de ontwikkeling van openbare informatiegoederen gebaseerd op auteursrecht, vrije concurrentie en open standaarden. Meer dan 400 leden, 1000 bedrijven en 60.000 sympathisanten hebben FFII de toestemming gegeven hen te vertegenwoordigen in het publieke debat over exclusieve rechten (intellectuele eigendom) op het gebied van software.