Time : 2:19:21 PM
Date : Friday, June 24, 2005
Sender Name: Union nationale des Mutualités Libres/Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

Indexering van de honoraria: de Onafhankelijke Ziekenfondsen geven deartsen het voordeel van de twijfel

Bij gebrek aan duidelijkheid over de precieze betekenis van de term 'significante trendbreuk' in verband met het voorschrijfgedrag en gezien de manifeste inspanningen van de artsen op datzelfde vlak, menen de Onafhankelijke Ziekenfondsen dat de beloofde indexering van de honoraria op 1 juli 2005 er mag komen.

De begrotingsdoelstelling voor 2005 bedraagt 5.222,7 miljoen euro. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Rudy Demotte, baseert zich op een overschrijding die momenteel geraamd wordt op 9,7 miljoen euro - dat is 0,19% - om de beloofde indexering van 1,55% op te schorten (cijfers RIZIV). In zijn ogen is er blijkbaar geen sprake van een significante trendbreuk in het voorschrijfgedrag van de artsen.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen nemen nota van die beslissing, maar willen toch een paar kanttekeningen maken.


1. De term 'significante trendbreuk' is altijd vaag gebleven, ondanks herhaalde vragen om opheldering bij de overlegorganen en Sociale Zaken.

2. Het voorschrijfvolume qua antibiotica is effectief gedaald. Uit het rapport van het RIZIV over het ambulante voorschrijfgedrag van antibiotica en antihypertensiva blijkt dat:
a. de daling voor de hele klasse van geneesmiddelen zich doorzet sinds 1999. De variatie in de voorschrijfvolumes valt voornamelijk te verklaren door respiratoire aandoeningen;
b. de sterk stijgende trend bij de fluorochinolones sinds 2003 in omgekeerde richting gaat;
c. Amoxiclav nog altijd veel wordt voorgeschreven, maar wel afneemt in aantal DDA (Belgische dagdosering) en het voorschrijfvolume in dalende lijn gaat.

3. Het voorschrijfvolume voor sartanen blijft weliswaar toenemen, maar volgens datzelfde rapport:
a. was de stijging in 2004 geringer dan in 2003;
b. stabiliseert het relatieve aandeel van sartanen op het totaal van sartanen en ACE-inhibitoren. (Men kan dus uitgaan van de veronderstelling dat het volume van de ACE- inhibitoren toeneemt of stabiel blijft, terwijl dat van de sartanen daalt. Het zijn evenwel de sartanen die het duurst zijn.)

4. De door de overheid beoogde overheveling qua voorschrijfvolumes tussen de therapeutische klassen is dus een feit.

5. Van de artsen eisen dat ze een minimum aan goedkope geneesmiddelen voorschrijven, terwijl ze toch sancties krijgen opgelegd, zal niet veel effect hebben. Men vangt meer vliegen met een lepel stroop dan met een vat azijn.

6. Het is niet echt wenselijk om de artsen het vuur aan de schenen te leggen nu de sector geneeskundige verzorging zo zwaar op de proef wordt gesteld. Zij zijn en blijven immers de centrale spil van het gezondheidszorgsysteem.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen vinden dan ook - zoals we reeds lieten verstaan in het Verzekeringscomité en in de Medicomut - dat de artsen het voordeel van de twijfel verdienen en dat het tijd is om een positief signaal te geven.

De indexering van de honoraria vanaf juli 2005 zou zo'n signaal kunnen zijn.

Pascal Mertens,
Directeur-generaal van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

Contactpersoon:
Piet Van Eenooghe
Public communication advisor - Events
GSM +32(0)478 474 373
STRATEGISCHE STUDIES & COMMUNICATIE - ETUDES STRATÉGIQUES & COMMUNICATION

Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen
Sint-Huibrechtsstraat 19
1150 Brussel
www.mloz.be
Tel. +32(0)2 778 92 61
Fax +32(0)2 778 94 14

URL: http://www.mloz.be