Utrecht, 24 juni 2005
Onderzoek Capgemini: bureaucratie neemt toe
Toenemende wet- en regelgeving kost bedrijfsleven veel geld
Bedrijven ervaren een toenemende druk vanuit de maatschappij en de overheid om verantwoording af te leggen. De toenemende wet- en regelgeving leidt binnen bedrijven tot meer bureaucratie, hogere lasten en lagere winsten. Bij het voldoen aan alle wetten, regels en richtlijnen, zijn in totaal circa 11.000 personen betrokken en wordt IT veelvuldig als hulpmiddel ingezet.
Een en ander blijkt uit onderzoek in opdracht van IT- en adviesorganisatie Capgemini.Verdere conclusies uit het onderzoek zijn:
Milieuwetgeving wordt door 29% van de onderzochte bedrijven spontaan genoemd als voorbeeld van wetgeving en/of regulering waar men direct mee te maken heeft. IFRS volgt met 25%, gevolgd door Belastingen/Fiscale wetgeving (24%) en Arbo/Veiligheidsvoorschriften (23%). Bij beursgenoteerde ondernemingen liggen de verhoudingen anders: hier scoren IFRS (43%) en Sarbanes-Oxley (34%) het hoogst.
Momenteel werkt het bedrijfsleven hard om te voldoen aan de diverse richtlijnen op het gebied van milieu, arbeidsomstandigheden, belastingen, boekhouden (IFRS) en goed ondernemingsbestuur (Sarbanes-Oxley). Bij het merendeel van de organisaties wordt hiervoor extra personeel (zowel internen als externen) ingeschakeld. Het gaat hierbij om in totaal circa 11.000 personen. De meest betrokken afdelingen binnen de organisaties zijn het algemeen management en de financiële afdeling, gevolgd door de IT-afdeling en personeelszaken.
Maar liefst de helft van de ondervraagden is van mening dat de tendens in de maatschappij dat bij mogelijke fouten direct verantwoording moet worden afgelegd tot meer bureaucratie leidt. Als argumenten hiervoor noemt men meer documentatie, verzwaring van de werkzaamheden en toenemende rompslomp. De helft van de ondervraagden is echter niet van mening dat deze toenemende bureaucratie ook ten koste zal gaan van innovatie.Volgens Ron Tolido, Chief Technology Officer van Capgemini, kan de toenemende druk van wet- en regelgeving bedrijven zelfs nopen tot het nemen van onconventionele maatregelen die nu júist het innovatieve vermogen op een hoger peil brengen: "Als je dan toch een sterk transparante bedrijfsvoering nastreeft, dan kun je die gebruiken om het vermogen tot samenwerken met andere partijen aanzienlijk te versterken. En dát geeft unieke mogelijkheden om innovatiever en competitiever te worden".
58% van de ondervraagden vindt dat de veranderende wet- en regelgeving meer lasten met zich meebrengt dan baten oplevert. Deze kosten kunnen worden doorgegeven aan de eindklant en/of ten koste gaan van de winst. 82% van alle ondervraagden zegt dat dit ten koste gaat van de winst en slechts 33% geeft aan dat deze kosten kunnen worden doorgegeven aan de klant. Slechts een kwart van de ondervraagden denkt dat de toenemende wet- en regelgeving daadwerkelijk bijdraagt tot meer transparantie en beter functioneren van organisaties. Gerard Verstegen, Vice President Consulting Services bij Capgemini: "Het is een stuk slimmer om het compliancevraagstuk niet alleen als lastige kostenpost te zien, maar juist aan te grijpen als een manier om tot verbetering te komen. Dat vereist een integrale benadering, met nét zoveel aandacht voor mensen en cultuur als voor processen en IT".
Beveiliging van bedrijfsinformatie heeft bij 85% van de organisaties een hoge prioriteit. Een specifiek onderdeel van informatiebeveiliging betreft email. Niet alleen stelt een toenemend aantal wetten hieraan eisen, maar ook lopen bedrijven door de grote vlucht van emailcommunicatie met derden steeds grotere risico's. Ruim een derde van de onderzochte bedrijven is bezig met dit thema.
Onderzoek
Capgemini heeft door TNS NIPO een kwantitatief onderzoek laten uitvoeren onder bedrijven met meer dan 100 medewerkers. De groep respondenten bestaat uit 110 financieel managers en managers IT van zowel beurs- als niet beursgenoteerde bedrijven in Nederland. Deze bedrijven zijn representatief voor de 5.500 vestigingen in Nederland met meer dan 100 medewerkers. Ruim de helft van de bedrijven is genoteerd aan een aandelenbeurs.
Over Capgemini
Capgemini, een van de meest toonaangevende aanbieders van consulting-, technology- en outsourcing-diensten ter wereld, werkt op een unieke manier samen met zijn klanten. Deze werkwijze noemt Capgemini de "Collaborative Business Experience". Door zich te richten op gezamenlijk succes en het behalen van aantoonbare toegevoegde waarde helpt Capgemini bedrijven bij het ontwikkelen van nieuwe groeistrategieën, het optimaal benutten van de mogelijkheden van technologie, en te groeien als gevolg van een krachtige samenwerking. Capgemini heeft wereldwijd ongeveer 60.000 medewerkers in dienst en realiseerde in 2004 een omzet van 6,3 miljard euro.
Meer informatie over afzonderlijke disciplines, vestigingen en onderzoek is te vinden op www.capgemini.com
EINDE PERSBERICHT
Cap Gemini Ernst & Young